Про причини прийнятого рішення в НБУ не повідомили / Ілюстрація REUTERS

Національний банк України (НБУ) виключив з Державного реєстру дві фінансові установи.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Читайте такожНацбанк оприлюднив список найбільших банків-боржників

Відео дня

Кого виключили з реєстру

Як повідомляє регулятор, з реєстру було виключено ТОВ "Стокрас" і ТОВ "ФК "Факторинг систем".

«За результатами розгляду звернень ТОВ "Стокрас" і ТОВ "ФК "Факторинг систем" Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг на засіданні прийняв рішення про їх виключення з державного реєстру фінансових установ», - йдеться в повідомленні.

Звернення споживачів

У другому кварталі 2020 року Національний банк України отримав і опрацював близько 9,5 тис. звернень споживачів фінансових послуг, це приблизно така ж кількість, як і в попередньому кварталі.

Що таке "спліт"

Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про «спліт». Відповідно до закону, нагляд і регулювання ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня повинні були перейти до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку буде займатися регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.

"Спліт" у дії

  • Національний банк України з 1 липня 2020 року прийняв функції нагляду і регулювання ринків небанківських фінансових установ від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, в рамках прийнятого закону про «спліт».
  • У липні 2020 року Нацбанк запустив систему реєстрів небанківських фінустанов.