Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів схвалив ліквідацію реєстраторів в комунальних підприємствах, які перебувають у місцевому самоврядуванні, а також ініціативу, згідно якої реєстратори, які отримують доступ до професії, зобов'язуються проходити кваліфікаційний іспит.

Читайте такожРада прийняла закон про протидію аграрному рейдерству

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.

Відео дня

"Сьогодні комунальні підприємства, які створюються по країні, відкривають філії, які виконують одну реєстраційну дію. Туди приїжджає "самогубець-реєстратор", який здійснює одну незаконну дію і зникає. А потім власник майна має йти і оскаржувати цю дію. Тому Міністерство юстиції виступає з ініціативою перед прийняттям "антирейдерського закону" прибрати можливість для філій комунальних підприємств здійснювати реєстрацію в реєстрі бізнесу та нерухомості", - виступив з ініціативою міністр юстиції Павло Петренко.

Також Мін'юст запропонував схвалити ініціативу, згідно якої реєстратори, які отримують доступ до професії, зобов'язуються проходити кваліфікаційний іспит.

Як повідомляв УНІАН, у листопаді Міністерство юстиції презентувало "Антирейдерський законопроект 3", який був розроблений спільно з народними депутатами та представниками провідних бізнес-асоціацій.

7 грудня 2017 року в Україні набув чинності закон про обов'язкову відеофіксації під час проведення обшуків, який називають "Маски-шоу стоп". Закон вводить обов'язкову відеофіксацію під час обшуків, так і при розгляді клопотань слідчим суддею. Згідно із законом, відеозапис має бути невід'ємним додатком до протоколу обшуку.

14 лютого 2018 року Міністерство юстиції запропонувало Кабінету міністрів створити Комісію з реагування на скарги про порушення під час проведення обшуків на підприємствах, оскільки відомство раніше надходить безліч скарг про порушення, незважаючи на прийняття закону "Маски-шоу стоп". 28 лютого уряд створив таку комісію під керівництвом прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

У вересні поточного року Верховна Рада ухвалила в першому читанні і в цілому закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального судочинства та інших осіб правоохоронними органами при здійсненні досудового розслідування" (№ 8490).