НАБУ розслідує розкрадання в «СхідГЗК» / фото УНІАН

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом повідомили про підозру у розтраті 25,4 млн грн державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» колишньому заступнику генерального директора з забезпечення виробництва «СхідГЗК» та директору «Торговий дім «Еко-Сервіс».

Читайте такожНАБУ скерувало до Антикорупційного суду справу щодо розкрадання 98 мільйонів гривень "Укрзалізниці"

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ.

Відео дня

Згідно з повідомленням, дії підозрюваних кваліфікуються за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»). Оскільки місце перебування цих осіб не встановлене, про підозру вони сповіщені в порядку ст. ст. 135, 278 Кримінального процесуального кодексу України та підозрювані оголошені в розшук.

«Слідство встановило, що в період лютого-травня 2015 року екс-керівник держпідприємства «СхідГЗК» уклав з директором компанії «Торговий дім «Еко-Сервіс» додаткові угоди до договору на закупівлю мінералів (сірки) для потреб підприємства, в результаті чого протиправно була збільшена ціна за одиницю товару на 31%, а в подальшому на 57%, що призвело до збитків для державного підприємства в сумі 25,4 млн грн. При цьому закупівля підприємством сірки кожен раз здійснювалась із залученням не менше трьох посередників, що призводило до завищення на кожному етапі кінцевої ціни на ці мінерали для державного підприємства», - сказано в повідомленні.

На підставі матеріалів, зібраних детективами в ході досудового розслідування, вдалося домогтися анулювання угод по закупівлі підприємством «Східгзк» сірки за завищеними цінами. Рішення суду вступило в законну силу, тому створена основа для стягнення з приватної компанії на користь «СхідГЗК» переплачених безпідставно 25,4 млн грн.

Крім того, з метою недопущення безпідставної, за завищеними цінами і через посередників, закупівлі державним підприємством товарно-матеріальних цінностей Національне бюро у порядку, передбаченому ст. 17 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України», звернулося до міністра енергетики та захисту навколишнього середовища України з пропозиціями та рекомендаціями щодо усунення причин і умов, що сприяють вчиненню кримінальних злочинів.

Довідка УНІАН. Державне підприємство «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» – єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку та переробки уранової руди і подальшого отримання уранового оксидного концентрату. Концентрат використовується для виробництва ядерного палива (тепловиділяючих елементів – ТВЕЛів), яке завантажується в ядерні реактори на атомних станціях.