koreiz.net

Кабінет міністрів України вніс на розгляд депутатів Верховної Ради законопроект, що пропонує легалізувати працю домашніх працівників шляхом укладення трудових договорів між роботодавцями і хатніми працівниками.

В зареєстрованому на сайті парламенту законопроекті №3734 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо регулювання та легалізації зайнятості хатніх працівників" пропонується внести до Кодексу законів про працю позначення домашньої праці як роботи з обслуговування домогосподарства більше 80 годин на місяць на підставі укладеного трудового договору.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою нормування праці хатніх працівників, їх прав, обов'язків, відносин з роботодавцем, а також легалізації їх зайнятості.

Відео дня

Для хатніх працівників передбачається укладення типового трудового договору з випробувальним терміном, відповідальністю сторін тощо Також передбачається добровільна сплата домашнім працівником внесків на соціальне та пенсійне страхування, як це передбачено в чинному законодавстві для членів особистого селянського господарства.

Читайте такожКабмін просить Раду прискорити отримання кредиту на 100 мільйонів євро від Польщі

Довідка УНІАН. За оцінками Державної служби статистики, загальна кількість працівників, які надають побутові та персональні послуги в сім'ях, складає близько 162 тисяч осіб.

За попередніми даними Державної фіскальної служби, на сьогоднішній день близько 7,5 тисячі осіб самостійно сплачують за себе соціальні та пенсійні внески.