Михайло Жернов

Партнер інвестиційної компанії Millstone&Co Михайло Жернов заявляє, що його компанія вважає перспективним проект видобутку літію в Україні, і попри бюрократичні проблеми, сподівається його реалізувати.

Про це він розповів в інтерв'ю Українським Новинам.

"Проект видобутку літію в Україні сьогодні - це "єдиноріг" у наших українських проектах! Входження в бізнес, пов'язаний з літієвими родовищами – це виклик для нас. В інвестиційній програмі на 2019 рік у нас не було в планах видобутку літію. Видобуток газу і вугілля ми передбачали, але літій - це була чиста авантюра. У 2018 році нас залучали в цей проект як консультантів, а в 2019-му нам запропонували цей проект викупити", - розповів Михайло Жернов.

Відео дня

За його словами, в Україні є кілька розвіданих ще при СРСР літієвих родовищ: одне - на території Донецької області та кілька - на території Кіровоградської області.

"У чому складність всіх цих родовищ? По-перше, ця розвідка, здійснена ще в СРСР. Щоб нам дійти до початку проекту, потрібно дорозвідати і підтвердити запаси цих родовищ.

Щодо нашого східного родовища, дорозвідка та оцінка запасів займе близько року. Після цього ми зрозуміємо, чи зможуть взагалі ці руди і їх запас бути ефективними з точки зору будівництва повноцінної шахти.

У Кропивницькому складніше - там є 2 руди, одна з яких практично не придатна до збагачення. Питання розвідки там, у першу чергу, питання ефективності. На жаль, стикаємося з тим, що, маючи величезний потенціал, ми фактично не можемо поки що реально оцінити його. Проте, наша компанія прийняла рішення все-таки рухатися далі, нам це цікаво, і ми встигли до кризи отримати ресурс на дорозвідку. Ми продовжуємо боротися за ліцензію: якщо одне з родовищ не спрацює, то в комплексі декілька будуть ефективними", - зазначив Михайло Жернов.

Він також підкреслив, що реалізації проекту видобутку літію сильно заважає українська бюрократія. "В гру вступають українські бюрократичні зволікання – ми ведемо дискусію з Державною службою геології і надр України, але поки що говоримо на різних мовах". Державна служба прийняла нову постанову, яка змінює правила отримання ліцензії, відповідно, пройдений раніше "ліцензійний" шлях потрібно проходити заново. Ситуація, що склалася, ще раз демонструє, що інвестори, яких так сильно потребує Україна, продовжують стикатися з проблемою невиправданої бюрократії і правил, які постійно змінюються.

При цьому, Михайло Жернов підкреслює, що його інвестиційна компанія, заходячи в непростий проект з літієм, "розуміє всі ризики, але все ж вірить, що гідно дійде до моменту його реалізації".

Як повідомляли Українські Новини, Жернов прогнозує плаваючий курс долара, який за оптимістичним сценарієм зросте до 30 гривень за долар.