При будівництві туалету на дачі варто врахувати низку важливих нюансів / фото ua.depositphotos.com

Комфорт - це те, без чого не можна обійтися, де б людина не знаходилася. Коли справа доходить до облаштування дачної ділянки, одним з перших питань стає встановлення туалету. На цьому шляху у дачників може виникнути маса труднощів, адже не кожен знає, як правильно поставити туалет на дачі.

Як правильно поставити туалет на дачі

Установка туалету на дачі - процес далеко не простий і трудомісткий. Звичайно, деякий час можна використовувати відро туалет, але такий вихід теж не підійде на довгу перспективу. Якщо ж ви твердо вирішили, що такий варіант не для вас, для початку потрібно розібратися в таких моментах:

  • Якої глибини копати туалет на дачі. Тут потрібно враховувати не тільки зручність, але і запах. Зазвичай копають яму глибиною 3 метри і шириною мінімум 1 метр. Якщо можливості відкачувати яму часто немає, доведеться викопати її глибше. Варто врахувати і наявність підземних вод на ділянці. Щоб не забруднювати навколишнє середовище, туалет потрібно ставити якомога далі.
  • Як правильно зробити яму для туалету. Для початку переконайтеся, що на вашій ділянці це технічно можливо. Пам'ятайте, що просто викопати яму недостатньо. Необхідно також зробити фільтруючий шар або встановити бетонні кільця. Головні моменти, які варто врахувати: вигрібна яма повинна бути не ближче ніж за 5 м від фундаменту будинку і до паркану сусідів; відстань до питних колодязів і свердловин - не менше 30 м.

Крім того, радимо ознайомитися з законодавством і санітарними нормами, щоб потім не виникло проблем.

Відео дня

Який туалет можна поставити на дачі

Бюджетний туалет на дачі часто будується з дерев'яних дощок. Це найдешевший матеріал, яким можна скористатися. Дерево також легше обробляти і воно відмінно переносить зміни температур. До того ж, замінити одну-дві дошки завжди дешевше, ніж складати заново стіну, що тріснула.

Хочете конструкцію міцніше - туалет можна скласти з цегли або шлакоблоків. Якщо ж ви розраховуєте поставити туалет на дачі без каналізації, радимо розглянути біотуалети - їх середня ціна становить 20 тисяч гривень. 

Як зробити туалет на дачі без вигрібної ями

Давно відомо, що вигрібна яма - далеко не найбільш екологічний і "чистий" варіант при облаштуванні туалету. Для цих цілей багато людей давно перейшли на септик. Найчастіше, це просте спорудження складається з декількох камер, в які проходять і покроково очищаються каналізаційні стоки. Згодом вода йде в грунт, а осад викачується.

Септики поділяють на три види: 

  • з біологічним очищенням;
  • з ґрунтовим очищенням;
  • накопичувальні септики.

Для того щоб поставити септик, потрібно врахувати такі правила:

  • відстань до будинку має становити 5 метрів; 
  • до колодязя або свердловини - не менше 20 метрів (в залежності від типу грунту відстань може досягати 80 м);
  • відстань до дерев має становити 3 метри;
  • до річок - 10 метрів, а до озер або ставків - 30.

Варто звернути увагу і на проходження газових труб. Септик можна встановлювати не ближче ніж за 5 метрів від них.

Як побудувати туалет на дачі зі зливом

Найзручніше встановлювати туалет зі зливом на дачі, якщо там вже обладнаний септик. Справа в тому, що при зливі буде використовуватися велика кількість води (близько 6 літрів на людину). Слід також врахувати, чи зможе під'їхати машина для проведення асенізації.

Якщо з цим проблем немає, залишається купити унітаз зі зливом, під'єднати каналізаційні труби з виведенням до септика і підвести воду. Але і тут криється важливий нюанс: труби потрібно закопати на глибині близько 50 м, щоб вони не тріснули в морозну погоду. Крім того, врахуйте наявність води в будинку. Якщо на ділянці є колодязь, можна скористатися насосом, але змивати туалет таким способом буде дуже дорого, а постійно носити відра з водою, щоб заливати її в бачок - справа не з легких. 

Раніше УНІАН писав, як прибрати запах в дачному туалеті. Радимо прочитати, коли закінчите встановлення.

Вас також можуть зацікавити новини: