
Портвейн - це кріплене вино родом з Португалії, яке особливим чином витримують в бочках. Чим молодше портвейн, тим менше його вартість і тим простіше правила його вживання. УНІАН розповість, чим особливий цей напій, і як його правильно пити, щоб максимально розкрити смак напою.
Як правильно пити портвейн
Портвейн, як і будь-яке вино, слід подавати на стіл злегка охолодженим. Після відкоркування пляшку не рекомендується закупорювати повторно - це зіпсує смак напою.
Портвейн низької цінової категорії може мати різкий запах. Його рекомендується охолоджувати сильніше, ніж інші сорти - це згладить сильний аромат і смак напою, і його буде приємніше пити. Інші сорти рекомендується охолоджувати приблизно до 15-18°.
Портвейн п'ють з келиху форми "тюльпан", а наповнюють келих не більше, ніж наполовину. Вважається, що така форма посуду найкраще розкриває аромат напою.
Найкращі закуски для портвейну - це шоколад, сир з пліснявою, горіхи, сухофрукти, нежирне м'ясо.
Цікаві факти про портвейн
- Міцність портвейну становить приблизно 18-23°.
- Назва алкоголю походить від назви португальського міста Порту, через яке раніше експортували цей напій.
- Згідно з правилами Європейського Союзу, "портвейном" може називатися тільки напій, виготовлений з винограду, який росте в долині річки Дуеро в Португалії.
- Процес бродіння напою становить всього кілька діб, після чого в нього додають спирт, який зупиняє бродіння. А ось витримувати напій можуть до 40 років, хоча частіше напій йде на продаж у віці 6 років.
- Портвейн може здаватися оманливо м'яким, але сп'яніння від нього настає швидко. Щоб цього не сталося, напій варто пити невеликими ковтками і закушувати.
- Виробники портвейну дуже прискіпливо ставляться до виробництва напою. Важливе значення має навіть країна походження дуба, з якого виготовляють бочки для витримування вина.
- Незважаючи на те, що портвейн - це дорогий і елітний напій, в радянські роки під цією назвою зазвичай продавали дешеве вино з додаванням цукру і барвників.
- Більшість портвейнів відносяться до червоних вин, а білі сорти вважаються дуже рідкісними і дорогими. Їх належить охолоджувати сильніше.
- На основі портвейну можна зробити коктейль, додавши у вино скибочку апельсина, гілочку м'яти і лід.