Коли міняти гуму на зимову 2023 / фото ua.depositphotos.com

В Україні наступають перші осінні заморозки, коли пора міняти гуму на зимову. Їзда з неправильними шинами значно збільшує ризик потрапляння в ДТП. При низьких температурах матеріал літніх шин втрачає зчіпні властивості, і водієві стає набагато важче керувати автомобілем.

Ми розібралися, коли потрібно міняти гуму на зимову, і чи діє в Україні штраф за шини не по сезону.

Чому потрібно міняти гуму на зимову

Багато автовласників відкладають зміну шин на потім. Невже їздити з шинами по сезону так важливо? Водіям потрібно розуміти, що літні шини мають м'який і еластичний склад, який на морозі дубіє і перетворюється в слизьку пластмасу. Автомобілем з такими шинами дуже важко керувати.

Відео дня

Коли міняти літню гуму на зимову в Україні за законом

Закон України не регулює, коли потрібно міняти шини на зимові. Штрафом обкладається тільки неправильна експлуатація гуми, наявність пошкоджень і тріщин, установка шин різної конструкції на одній осі. Також закон вказує мінімальну висоту протектора шини-1,6 мм для автомобілів вагою до 3,5 тонни, 1 мм для машин вагою понад 3,5 тонни.

Але відсутність штрафу не означає, що цю процедуру можна ігнорувати. Їзда на гумі не по сезону насамперед загрожує життю самого водія. Тому кожен автовласник повинен знати, коли міняти шини.

При цьому водіям-мандрівникам важливо пам'ятати, що за кордоном за їзду на літній гумі в холодну пору року можуть оштрафувати. Тому перед в'їздом в іншу країну варто поцікавитися, коли міняти шини на зимові за місцевим законодавством.

При якій температурі потрібно міняти шини

Для своєчасної заміни шин водіям можна орієнтуватися на прогноз погоди. Міняти літню гуму на зимову можна тоді, коли середньодобова температура опуститься до +7°. Зазвичай такий період настає в кінці жовтня або початку листопада.

Недосвідченим водіям міняти шини на зимові можна не чекаючи морозів. Їм рекомендується поміняти гуму в середині жовтня незалежно від погоди. Так вони зможуть звикнути до зимової гуми і їх не застане зненацька раптове похолодання.

Вас також можуть зацікавити новини: