Портативна сонячна батарея - прекрасне рішення для підзарядки гаджетів / depositphotos.com

Хто любить залишатися без засобів зв'язку, коли відключають централізоване енергопостачання? На щастя, є спосіб підстрахуватися - допоможе сонячна батарея для зарядки телефону, планшету та інших гаджетів.

Що таке сонячні батареї та як вони працюють

Сонячна батарея - це пристрій, який перетворює сонячне випромінювання в електричну енергію. Відбувається це шляхом поглинання сонячного світла за допомогою фотоелектричного або фотохімічного ефекту.

Сонячні панелі розрізняють за типами:

Відео дня
  • Монокристалічна - найбільш високоефективна в перетворенні сонячного світла. При її виготовленні використовується тільки кремній високого очищення. Має найдовший термін експлуатації, найнижчу деградацію (зниження виробництва енергії через структурні зміни), найвищу ціну. ККД таких панелей становить до 22%.
  • Полікристалічна - ефективність трохи нижче, оскільки при виробництві використовують не тільки високоочищену сировину, а й вторинну. ККД - до 18%. При однаковій потужності мають більшу площу, ніж монокристалічні.

Також поширення набули тонкоплівкові, так звані аморфні панелі, що мають коефіцієнт корисної дії від 7 до 12%. Завдяки гнучкій структурі та легкій вазі їх можна використовувати на даху автомобіля, нерівних поверхнях. Крім того, їх навіть поєднують з елементами одягу або сумками.

Скільки коштує одна сонячна батарея та на що звернути увагу при покупці

Розкид у вартості сонячних панелей вельми великий. Є моделі, які коштують 2-3 тисячі, а є - і 55 тисяч гривень.

Останнім часом великою популярності набули портативні складні моделі. Вони складаються з декількох секцій і в складеному вигляді можуть бути розміром з планшет або сумку для ноутбука, ідеально підходять для зарядки повербанков, телефонів, планшетів і будь-яких інших пристроїв через USB. Їх можна прикріпити на даху авто, розкласти на траві або звісити з вікна. Така сонячна батарея коштує сьогодні 7-9 тис. грн, але є моделі ціною і 20-40 тис. грн.

Крім того, виробники пропонують такі панелі, як повербанк - сонячна батарея. Це підходяща сонячна батарея для зарядки телефону поза домом, коли під рукою немає інших джерел живлення. У неї компактні розміри і вона прекрасно підходить для виїздів на природу.

Як і в будь-яких інших пристроях, чим якісніше матеріали, з яких виготовлена сонячна батарея, тим довше вона вам прослужить. Але варто звернути увагу на кілька характерних моментів:

  • міцність компонентів;
  • водонепроникність, стійкість до замерзання та деформацій;
  • стійкість до вітру, інших тяжких погодних умов;
  • можливість роботи при хмарному небі взимку.

Якщо ж вам потрібно обладнати сонячними батареями будинок або гараж, щоб забезпечити автономне електроживлення, найкраще звернутися в спеціалізовані фірми. Професійний підбір забезпечить оптимальне співвідношення та убезпечить вас від непотрібних витрат.

Сонячна батарея - як користуватися

Панель поміщають під пряме сонячне світло. Під час зарядки потрібно охолоджувати пристрій, що заряджається - тримати його під сонячною панеллю, в кишені або в тіні, щоб уникнути перегріву. Між використанням протирати панелі вологою тканиною. Уникати впливу вогню, води і хімічної рідини.

Важливо: похмура погода та непряме сонячне світло можуть призвести до коливань струму, що знижує ефективну зарядку. У хмарну погоду або в тіні на зарядку потрібно набагато більше часу.

Вас також можуть зацікавити новини: