Як отримати гуманітарну допомогу / ua.depositphotos.com

Під час війни деякі категорії українців можуть розраховувати на грошову та негрошову допомогу - продукти, ліки, засоби гігієни та інші речі першої необхідності, одяг. Розповідаємо, як отримати гуманітарну допомогу, кому її надають і куди потрібно звертатися із заявками.

Що таке гуманітарна допомога

Гуманітарна допомога - це цільова адресна безоплатна допомога, яка може бути як у грошовій, так і в натуральній формі (продукти, ліки, засоби гігієни тощо). Така допомога може надаватися державою, а також вітчизняними та іноземними донорами.

Хто може отримати гуманітарну допомогу в Україні під час війни

Насамперед гуманітарна допомога надається:

Відео дня
  • постраждалим від війни - тим людям, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих і деокупованих територіях або тих, що перебувають у зоні активних бойових дій України;
  • внутрішньо переміщеним особам (ВПО), які не мають змоги повернутися додому - тільки за умови, що вони перебувають на території України.

Пріоритетними є найбільш незахищені верстви населення: люди, які мають інвалідність, пенсіонери, самотні батьки, багатодітні сім'ї, одержувачі допомоги малозабезпеченим сім'ям, зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб.

Як отримати гуманітарну допомогу під час війни - куди звертатися 

За інформацією Міністерства соціальної політики України, наразі гуманітарна допомога надходить в обласні та Київську міську військові адміністрації. Гуманітарні штаби при адміністраціях займаються розподілом такої допомоги. 

Кожному, хто має право на отримання гуманітарної допомоги, насамперед варто звернутися до штабу регіону (того, в якому наразі перебуває людина), і отримати "гуманітарку" в найближчому Центрі гуманітарної допомоги. За потреби в таких центрах також надають безоплатну допомогу психолога.

єДопомога - гуманітарна допомога онлайн

Ще один варіант отримання гуманітарної допомоги - онлайн-платформа єДопомога, яка була створена Мінсоцполітики. На ній об'єднані ресурси держави, бізнесу, громадських організацій, благодійних фондів та волонтерів, які можуть надавати гуманітарну допомогу. 

єДопомога працює за трьома напрямками:

  • грошова допомога від держави єДопомога;
  • волонтерська допомога єДопомога - на платформі її можна як отримати, так і надати; 
  • виплати від міжнародних організацій.

1. Грошова допомога від держави

На грошову державну допомогу можуть претендувати:

  • внутрішньо переміщені особи (2000 грн на кожного дорослого і 3000 грн на дитину або людину з інвалідністю); 
  • власники зруйнованого або пошкодженого майна;
  • роботодавці, які під час війни влаштували на роботу ВПО (6500 грн за кожного такого співробітника).

Важливо: як уже згадувалося, виплати для ВПО можуть отримати тільки ті люди, які вимушено залишили домівки, але зараз перебувають в Україні.

Як отримати грошову допомогу від держави для ВПО

Раніше отримати таку допомогу можна було онлайн - через застосунок "Дія" та офлайн - звернувшись до ЦНАПу. Нині ця послуга в "Дії" тимчасово недоступна, тож звертатися потрібно напряму до ЦНАПів, де надаються послуги для ВПО на платформі Дія Центрів - адреси можна подивитися тут.

2. єДопомога волонтерська

Крім грошової допомоги від держави, в єДопомога можна отримати гуманітарну допомогу безгрошову - продукти, ліки і т.д., яку надають благодійники. Для цього також потрібно зареєструватися на платформі та оформити заявку - вказати в ній, яка допомога вам потрібна. Щойно благодійник обере заявку, ви отримаєте смс із кодом, або ж вам зателефонують.

Таку єДопомогу можна отримати як із рук у руки, так і онлайн - наприклад, благодійник може оплатити купівлю необхідних продуктів в одному із супермаркетів. Щоб здійснити її, на касі треба буде пред'явити той самий код із смс-повідомлення. 

Тут же, на платформі, охочі можуть стати благодійниками - для цього треба заповнити форму і вказати, яку допомогу ви хочете надавати.

3. Гуманітарна допомога від міжнародних організацій

Постраждалі від російського вторгнення мають також можливість отримати фінансову допомогу від міжнародних організацій, які співпрацюють з єДопомогою.

Отримати допомогу від міжнародних організацій можуть:

  • ВПО, які перебувають у єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб; 
  • особи, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або перебувають у зоні активних бойових дій України. 

У пріоритеті, як правило, найбільш незахищені верстви населення: люди з інвалідністю, пенсіонери, самотні матері або тата, багатодітні сім'ї, одержувачі допомоги малозабезпеченим сім'ям, зокрема з числа ВПО.

Як отримати допомогу від міжнародних організацій

Щоб отримати допомогу від міжнародних організацій, потрібно заповнити онлайн-форму на порталі єДопомога та надати відповідні документи. Потім заявка потрапляє до міжнародної організації-благодійника, а вже вона її опрацьовує згідно зі своїми правилами.

Інформація та документи, які будуть потрібні:

  • ПІБ;
  • РНОКПП (ІПН);
  • паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;
  • адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;
  • номер телефону;
  • IBAN (необхідний для виплати допомоги на рахунок).

Статус таких заявок перевіряється на цьому ж онлайн-порталі.

Важливо: Зараз на сайті єДопомога зазначено, що перший етап прийому заявок на допомогу від міжнародних організацій завершено. Всього було отримано понад 10 млн.заявок, у зв'язку з чим прийом нових тимчасово припинено.

Вас також можуть зацікавити новини: