Виростити кріп на підвіконні можна легко та без зайвих проблем / фото depositphotos.com

Кожна господиня знає, як важливо мати вдома під рукою свіжий ароматний кріп. Багато хто вважає, що краще купити на ринку або в магазині, але зрізана зелень в'яне та втрачає не тільки свій апетитний вигляд, але й корисні властивості.

Кращий спосіб забезпечити сім'ю свіжим кропом - виростити його самостійно вдома на підвіконні або балконі, якщо він засклений.

УНІАН розбирався, як виростити кріп вдома.

Відео дня

Раніше УНІАН писав, чим корисна мікрозелень та як її виростити вдома.

Як виростити кріп вдома - найлегший спосіб

Як би нам не хотілося, але швидко виростити кріп у відкритому грунті або на підвіконні не вдасться. Річ в тім, що кожна рослина має свій життєвий цикл. Кріп не виняток.

Ця популярна рослина вирощується з насіння, що є досить довгим процесом. В середньому кропу необхідно від п'яти до восьми тижнів.

Соковитий зелений кущ кропу можна легко виростити вдома в звичайному квітковому горщику. Найголовніше правило - замочити насіння в теплій воді.

Тут є два варіанти:

  1. Насіння можна насипати в один шар в пластиковий посуд та налити стільки теплої води, щоб вона злегка їх покривала. Накрити їх харчовою плівкою та зробити в ній дірочки, щоб уникнути прілості та цвілі. Залишити в темному та теплому місці на два дні.
  2. Можна викласти насіння рівним шаром на серветку або вату, добре змочити водою, накрити шаром серветки або вати, та знову побризкати водою. Помістити "конверти" з насінням в пластиковий судок, в кришці якого попередньо зробити дірочки, та залишити в темному й теплому місці на два дні.

Після замочування насіння висаджуємо в звичайний горщик для кімнатних рослин. Для цього необхідно на дно викласти дренаж – керамзит, гальку, щебінь, пінопласт, деревне вугілля та навіть биту цеглу або кераміку.

Поверх дренажу засипаємо суміш в рівних кількостях землі для кімнатних квітів, яку можна купити в садівничому магазині, та землі з саду.

Далі висаджуємо насіння в грунт, присипаємо шаром землі та поливаємо. На перші дні горщик можна затягнути харчовою плівкою з дірочками, поки не з'являться паростки.

Сам горщик залишаємо на підвіконні або на заскленому балконі, якщо дозволяє температура.

Як виростити кріп на підвіконні взимку - три головних правила

Вирощування зелені, зокрема кропу, взимку на підвіконні не відрізняється від інших сезонів, але має ряд нюансів.

По-перше, необхідно підтримувати температурний режим. Адже протяги з вікна можуть звести всі старання нанівець, як і сухе гаряче повітря від батареї. По-друге, вологість грунту - дуже важливо не заливати рослини, але і не давати землі пересохнути, особливо, якщо батарея розташована близько.  По-третє, освітлення - взимку світловий день дуже короткий, а кріп любить світло. У зв'язку з цим краще встановити спеціальну фітолампу.

Як виростити кріп без парасольок - лайфхак

Для початку необхідно обрати сорт кропу. Найкраще підійдуть "Голдкрон", "Дукат", "Аннет" або звичайний кущовий. Їх відрізняє від інших те, що дані сорти ростуть пишним кущем і довго не цвітуть, а значить не формують парасольки.

Після вибору насіння приступаємо до його замочування. Заливаємо кріп водою, але її температура повинна бути 50 градусів. Три дні воду треба міняти приблизно п'ять разів на добу.

Далі викладаємо насіння між двома шматками вологої тканини, яку постійно треба буде збризкувати водою, щоб насіння не пересихало. Чекаємо перших паростків.

Коли насіння проросте, його необхідно висадити в грунт на глибину 1-1,5 сантиметра. Сіємо укроп так, щоб вийшли пучки, а не грядки. В результаті ви отримаєте пишний кущ кропу, на якому довго не будуть формуватися парасольки.

Вас також можуть зацікавити новини: