Як виростити мікрозелень вдома / depositphotos.com

Дієтологи і нутриціологи кажуть, що мікрозелень необхідна людині для нормального функціонування його організму. Можна купити таку добавку в магазині, але навіщо, якщо можна виростити її вдома. УНІАН розповість, що потрібно купити для вирощування мікрозелені і як правильно це робити.

Раніше ми говорили про те, які продукти, багаті калієм, повинні бути на кожному столі.

Що таке мікрозелень і навіщо вона вам

Мікрозеленню називаються маленькі проростки різних культур. Їх вік не перевищує двох тижнів, а в висоту такі рослини будуть максимум до 10 сантиметрів. За 5-10 діб зелень максимально набирається сил і містить велику кількість корисних для людини речовин. 

Відео дня

Відповідаючи на питання про те, чим корисна мікрозелень, варто поглянути на перелік активних речовин в її складі. Хлорофіл, мікроелементи, вітаміни, а також органічні кислоти, ефірні масла, каротиноїди - це лише малий перелік того, що ви отримаєте, якщо будете вживати мікрозелень в їжу. Такі рослини - справжня паличка-виручалочка для здоров'я, особливо в зимово-весняний період, коли свіжих овочів ще толком немає, а вітаміни організму вже потрібні.

Як правильно посадити мікрозелень вдома - підготовка

Існують кілька способів, в чому краще вирощувати мікрозелень:

  • у грунті;
  • у банці;
  • на серветках або папері;
  • на ваті або марлі.

Перед тим, як починати такий процес, запам'ятайте, що потрібно купити для вирощування мікрозелені. Вам знадобляться контейнер, насіння рослин, наповнювач і вода. Тонкощі вирощування того чи іншого виду мікрогріну залежать від типу насіння, який ви виберете для себе.

Яку мікрозелень легко вирощувати - асортимент

Серед безлічі видів мікрогріну варто зупинитися на тих, які найкраще підходять для організму людини і знайомі нам для вживання в їжу. Таких культур всього 5:

  • буряк, шпинат, амарант - найкраще вирощувати в грунті, так як рослинам необхідна земля;
  • рукола, салат, редька, редис, капуста червонокачанна і брокколі, гірчиця - для вирощування досить буде вологої серветки;
  • горох, квасоля, нут, сочевиця - оптимально вирощувати у воді, регулярно її змінюючи, щоб на насінні не з'явилася цвіль;
  • ріпчаста цибуля, порей - потрібна глибока ємність до 2 см, а насіння варто висаджувати густо;
  • пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис - насіння попередньо замочують на 12 годин, щоб вони проросли швидше.

Важливо, що при вирощуванні мікрозелені потрібно постійно підтримувати вологість в ємності, інакше ваше насіння і паростки загинуть.

Як вирощувати мікрозелень в лотку з грунтом

Виростити мікрогрін, використовуючи землю - це найпростіший і зручний варіант. Для нього вам знадобляться:

  • неглибокий лоток з отворами на дні;
  • кришка для лотка;
  • ємність з розпилювачем для зволоження грунту;
  • насіння рослини;
  • ґрунт;
  • відстояна вода кімнатної температури.

Розподіліть в лотку грунт висотою в 2-3 сантиметри. Рівномірно висадіть насіння по поверхні. Зволожте грунт водою, накрийте лоток кришкою і приберіть в тепле місце. Кожні 3-5 діб поливайте грунт, і два рази в день відкривайте кришку, щоб провітрити саджанці. Як тільки побачите, що з'явилися перші паростки, прибирайте кришку і ставте лоток на підвіконня.

Як виростити мікрозелень будинку без грунту - способи

Існують кілька варіантів, як виростити мікрозелень в домашніх умовах без грунту. Це альтернативні методи, які нічим не гірше за традиційного, і допоможуть швидко отримати довгоочікуваний суперфуд.

В банці

Для цього способу вам потрібні літрова банка, 3 столових ложки насіння, кришка з дірочками або відріз марлі. Насіння потрібно висипати в банку, залити їх водою і залишити на ніч. Вранці злити воду, промити насіння до прозорості води. Злити всю рідину, закрити банку кришкою або марлею, перевернути догори дном. Прибрати банку в тепле місце і щоранку промивати насіння. Коли проростки будуть 3-4 см у висоту, їх можна вживати в їжу.

На папері або серветці

Другий варіант легкого вирощування мікрозелені. Переконайтеся, що у вас є:

  • неглибока широка ємність з перфорацією на дні, а також піддон до неї;
  • паперовий рушник, світлий туалетний папір або серветка;
  • насіння, вода в ємності з розпилювачем і плівка.

Дно контейнера потрібно застелити обраним наповнювачем, розпорошити воду. По всій поверхні рівним шаром викласти насіння, накрити ємність плівкою і прибрати в тепле місце. Кожен день на 20-30 хвилин прибирати плівку, щоб насіння провітрилися, і обприскувати їх водою. При появі перших паростків плівку потрібно прибрати, а контейнер перемістити на підвіконня.

На ваті або ватних дисках

Третій спосіб, завдяки якому мікрогрін виросте швидко і без проблем. Для посадки знадобляться контейнер з кришкою, вата або диски, насіння і відстояна вода. Вам потрібно вистелити на дно ємності вказаний наповнювач, зволожити його водою. Викласти насіння, накрити кришкою і прибрати в тепле місце. Кожен день провітрювати ємність і обприскувати насіння в міру його висихання. Коли побачите перші сходи, приберіть кришку і залиште контейнер з мікрогріном на підвіконні.

Вас також можуть зацікавити новини: