Як зробити водяну баню / УНІАН

Нагріти мед або заварити тісто, розтопити масло або приготувати пудинг - для цього вам знадобиться водяна баня. Що це таке, як зробити водяну баню в домашніх умовах, чим вона відрізняється від парової та чому ці дві бані краще не плутати - розповідаємо в матеріалі УНІАН.

Раніше ми писали, як варити м'ясо і рибу, аби вони вийшли смачними.

Водяна баня - що це таке

Водяна баня - це спосіб, при якому продукти можна нагріти до температури кипіння, але без прямого контакту з водою. Простіше кажучи, це спосіб повільного нагріти (розтопити, розплавити) продукти, чутливі до високих температур і тепла.

Відео дня

Водяну баню часто використовують в кулінарії і кондитерці, косметології, приготуванні свічок, миловарінні. Наприклад, якщо потрібно розтопити мед, масло або віск, заварити траву на водяній бані або яєчні білки для крему.

Як зробити водяну баню - простий спосіб

Зробити водяну баню досить просто. Вам знадобляться дві каструлі: одна більша, друга - менша. У велику каструлю налийте воду і поставте в неї меншу каструлю - з інгредієнтами, які потрібно нагріти/розтопити на водяній бані. 

Увага: вода у великій каструлі повинна закривати тільки 1/2 висоти каструлі меншої.

Конструкцію з двох каструль поставте на вогонь і повільно доведіть до кипіння. 

Таким чином, на водяній бані продукти не підгорають і зберігають свої якості. І необхідну температуру можна підтримувати стільки, скільки потрібно. 

Порада:для водяної бані найкраще брати посуд з товстими стінками з нержавіючої сталі. Емальований, керамічний або чавунний посуд може зіпсувати продукти. 

Водяна баня - що на ній готувати

Якщо говорити про кулінарію й кондитерку, найчастіше на водяній бані розтоплюють мед, вершкове масло, заварюють білки, готують крем-брюле, чізкейки і пудинги. Також на водяній бані заварюють трави, щоб зберегти їх корисні властивості, топлять віск і парафін.

Водяна баня і парова баня - в чому різниця

Не варто плутати водяну баню з паровою.

Парова баня - це спосіб нагріву, схожий з водяною банею, але вода у великій каструлі не торкається дна маленької. Між каструлями залишається вільний простір, в якому циркулює гаряче повітря - він і нагріває інгредієнти в посуді. Іншими словами, ми нагріваємо продукт на парі, а не на воді.

І ще один важливий момент: на водяній бані продукти поступово нагріваються до температури +100°C, на паровій - вище +100°C. 

Парова баня ідеально підходить, щоб розтопити шоколад: у цьому процесі важливо, щоб конденсат і вода не потрапили в шоколадну суміш. Також на паровій бані готують швейцарську меренгу, соус голландез і сабайон.

Вас також можуть зацікавити новини: