Церковне свято 10 липня / depositphotos.com

Самсон народився в сім'ї римлянина і навчився лікарській справі. Лікував хворих і жебраків. Церква вважала, що він - зразок милосердя і любові до людей, тому за свою благочестивість отримав від Господа дар зцілення. 

Після того, як батьки Самсона померли, він роздав все своє майно і оселився в пустелі недалеко від Константинополя. Люди не боялися їхати до нього за сотні верст, бо вірили в його дар і силу зцілення.

Все своє життя він присвятив допомозі нужденним, слава про нього дійшла навіть до Русі і великі правителі приїжджали до нього, щоб зцілитися від хвороб. 10 липня за Петра I відбулася вирішальна битва під Полтавою і цар, в пам'ять про Святого Самсона, звів Самсоніївську церкву в Санкт-Петербурзі.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 10 липня - Самсон Сеногний.

Свято 10 липня - день Каплунівської ікони Божої Матері

Під час битви під Полтавою Петро I носив ікону між воїнами і сам молився їй, запитуючи, щоб Богородиця дала сил солдатам і перемогу в цій битві. Він говорив, що військо бореться не за царя, а за Вітчизну, тимчасово йому доручену.

В результаті російська армія здобула перемогу, а шведи стали називатися нижчою державою. Битва під Полтавою стала переломним моментом в історії держави, а Петро I, вважаючи, що саме ікона допомогла виграти бій, обдарував її дорогими прикрасами. 

Прикмети 10 липня

Народні прикмети сьогодні / фото Roman Grac, Pixabay
  • самсонов день дощовий - до бабиного літа сиро буде;
  • у городі вранці зірочник середній (мокриця) не розкрила маленькі білі квіточки - негода буде;
  • веселка поперек річки - до зливи;
  • бджоли злими стали - чекай посушливі дні;
  • кислиця склала листочки, квіти закрилися і поникли - до дощу;
  • сонячна, тепла погода за вікном - 7 тижнів таких буде;
  • сіна багато - хороший урожай гречки.

Що можна робити 10 липня

З давніх-давен в цей день забезпечені люди намагалися подати милостиню якомога більшій кількості нужденних. Вони вірили в те, що такі вчинки потім протягом року повернуться їм багаторазово.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з повір'ями, в жодному разі не можна обманювати 10 липня. Якщо інакше не виходить - краще промовчати. Довго виглядати у дзеркало заборонено - можна втратити свою красу. Православна церква не рекомендує підбирати гроші, особливо монети, інакше спричините на себе фінансові проблеми.

Вас також можуть зацікавити новини: