День поцілунків відзначається щорічно 6 липня / фото pexels.com

6 липня у світі відзначається Міжнародний день поцілунків. Свято відоме більш ніж у 60 країнах, у тому числі і в Україні. Це романтичне свято було вигадане наприкінці XIX століття у Великій Британії. А на початку 10-х років цього століття воно було затверджений Організацією Об'єднаних Націй і набуло статусу міжнародного.

На честь урочистості ми зібрали романтичні та незвичайні цікаві факти про поцілунки, які ви могли не знати.

Чому люди цілуються

Дослідникам не вдалося встановити точний період, коли придумали поцілунок. Невідомо точно, чи є поцілунки інтуїтивним процесом, чи повністю засвоєною поведінкою.

Відео дня

Є легенда, яка свідчить, що давні люди, які придумали поцілунок, вважали, що в диханні людини живе душа, а поєднання дихань людей, що цілуються, символізує "весілля душ".

Але вчені встановили, що поцілунки у багатьох країнах стали культурною нормою. Люди постійно бачать людей, що цілуються на вулиці, в кіно і рекламі. Тому поцілунок почав сприйматися як обов'язкова складова романтичних відносин.

Не у всіх країнах поцілунки вважаються пристойними. Наприклад, в ісламських державах, а також у Китаї та Японії не прийнято цілуватися на публіці. Це вважається непристойним. Європейці і американці цілуються практично всюди.

Один з найвідоміших в історії поцілунків у День Перемоги над Японією на Таймс-сквер / фото wikipedia.org / Lt. Victor Jorgensen

Цікаві факти про поцілунки

Вивченням поцілунків та їхнього впливу на організм займається наука філематологія. Вчені довели, що люди, які люблять цілуватися, живуть у середньому на 12 років довше. Також поцілунок полегшує біль у тілі, чинить анестезуючий вплив.

Якийсь американець А. Є. Вольфрам з Міннесоти встановив рекорд під час фестивалю 1990 року. За 8 годин поцілував 8001 людину, тобто він цілував нову людину через кожні 3,6 секунди.

Перший поцілунок на екрані був показаний у 1896 році. Його зафіксували Мей Ірвін та Джон С. Райє у 30-секундному ролику Томаса Едісона під назвою "Поцілунок".

Фільм "Дон Жуан" 1926 року є рекордсменом за кількістю сцен із поцілунками - у фільмі їх 191.

Найдовший поцілунок в історії кіно тривав 185 хвилин (3 хвилини). Він був показаний між Реджіс Тумі і Джейн Ваймен фільмі "You're in the Army Now" ("Ти зараз в армії", 1940 рік).

Вченими доведено користь поцілунків для здоров'я. Вони позитивно впливають на нервову систему людини і допомагають легше пережити стрес. Тривалий акт ніжності пригнічує гормони, що спричиняють втому, стрес. Також поцілунки трохи знижують артеріальний тиск, нормалізують кислотність у роті та зменшують ризик розвитку карієсу.

Доведено також користь поцілунків для схуднення. Пристрасний поцілунок тривалістю 20 хвилин ефективно спалює калорії і вдвічі покращує обмін речовин. Одна хвилина такого контакту дорівнює 500-метровій пробіжці.

Найдовший поцілунок встановила пара з Таїланду у 2013 році. Вони безперервно цілувалися 58 годин 35 хвилин та 58 секунд.

Один з найбільш знаменитих поцілунків у кіно з фільму «Титанік» Джеймса Кемерона 1997 року / кадр з фільму «Титанік»

День поцілунків 2019: як святкувати

Свято відзначають у десятках країн, хоча і не на офіційному рівні. В цей день у всьому світі заведено проводити різні святкові заходи, конкурси, флешмоби. Серед учасників заходів нерідко розігруються призи ("Найбільший", "найкрасивіший", "Незвичайний поцілунок" і т. д.).

Всесвітній день поцілунку можна назвати днем закоханих, тому що він є чудовим приводом для вираження почуттів між люблячими людьми.

Вас также могут заинтересовать новости: