26 листопада – день святителя Іоанна Златоуста / фото: varnicy.ru

Сьогодні, 26 листопада, православна церква вшановує великого святого – Іоанна Златоуста, Патріарха Константинопольського. Він є один із трьох Вселенських святителів, разом зі святителями Василем Великим і Григорієм Богословом.

Хто такий Іоанн Златоуст

Народився майбутній святитель в Антіохії приблизно в 347 році, у родині воєначальника. Батько Іоанна помер невдовзі після його народження, а мати не стала більше виходити заміж і віддала всі сили вихованню сина. Юнак навчався у кращих філософів і риторів, рано звернувся до поглибленого вивчення Святого Письма.

Читайте такожРіздвяний піст 2019 – що можна й заборонено їсти: календар харчування по днях

Відео дня

У 367 році Іоанн прийняв хрещення. У 381 році його возвели в сан диякона, а через 5 років Іоанн був висвячений на священика і став проповідувати. Святий Іоанн виявився блискучим проповідником, і за рідкісний дар боговдохновенного слова отримав від пастви найменування "Златоуст".

Проповідуючи Іоанн викривав звички, скупість розбещеного столичного духовенства і придворних кіл, виступав проти публічних напівязичницьких веселощів, пияцтва і розпусти, закликаючи їх виділити зі статків хоча б щось бідним братам у Христі.

За це святителя зненавиділи люди з числа імператорського двору і кліру. Вони домоглися його засудження і заслання. Дорогою виснажений хворобою Іоанн помер. Він був похований у Команах. Згодом його останки перевезли в Константинополь.

Традиції та заборони на Златоуста

Одна із найбільш незвичайних і яскравих традицій у День пам'яті Іоанна Златоуста – готувати пельмені і вареники. Вважається, що 26 листопада морозець уже цілком усталений, а значить – тісто не злипається. Тому господині сідали за їх ліплення, зробивши великий запас на зиму. Начинки були різними, як м'ясними, так і овочевими. Ввечері ж всю сім'ю пригощали смачними варениками або пельменями.

Традиції свята Іоанна Златоуста / brovarnya-rivne.com

Цього дня у святителя просять про допомогу в навчанні, зцілення від дефектів мовлення, позбавлення від переживань, а також про благополуччя у шлюбі.

Іоанну Златоусту прийнято молитися про покарання для хабарників і шахраїв, вивівши їх на чисту воду. При цьому не можна було проклинати шахраїв, аби не прогнівити Бога.

26 листопада не можна лаятися, "інакше Бог ніколи молитов не почує".

Прикмети та повір’я свята Іоанна Златоуста

Цього дня активно стежили за погодою. Вважалося, що зі Златоуста зима утверджувалася в своїх правах: надворі холоднішало й дужчав мороз, а земля занурюється в сон до весни.

Читайте такожВихідні у грудні 2019: скільки українці будуть відпочивати

Народні прикмети свята такі:

Каркання ворон – до потепління.

Вугілля у печі яскраво тліє – буде негода.

Сніг падає великими пластівцями – до невеликого морозу.

Якщо йде дощ або негода, то наступного року буде багатий урожай.

Якщо вирушити у подорож 26 листопада, то вона буде вдалою.

Людям, чиї імена починаються на букву "І", цього дня посміхнеться удача.