"Бітлз" / ua.depositphotos.com

16 січня - Всесвітній день "Бітлз" (World Beatles Day). Цього дня, 1957 року в Ліверпулі відкрився клуб Cavern, де почали свій шлях до слави тоді ще нікому не відомі "бітли". Яким був їхній шлях і як вони здобули світове визнання - розповідаємо в матеріалі.

"Бітлз" - коротка історія гурту

Гурт "Бітлз" з'явився 1960 року в Ліверпулі (Англія). Юний Джон Леннон, почувши одного разу пісню Елвіса Преслі "Heartbreak Hotel", вирішив, що займатиметься музикою. Його рішення виявилося доленосним. Незабаром Джон познайомився з Полом Маккартні, трохи згодом до них приєдналися Джон Гаррісон, Стюарт Саткліфф і барабанщик Піт Бест - так все і почалося. 

Перші три роки свого існування "Бітлз" провели в клубі The Cavern, що розташовувався в індустріальному районі Ліверпуля і був обладнаний у колишньому бомбосховищі Другої світової війни. Саме там хлопці відточували свою майстерність і там же обзавелися першими шанувальниками. Тут же, в The Cavern, музиканти дадуть свій перший, а потім ще 291 концерт.

Відео дня

Як перекладається Beatles - історія назви 

Гурт, який спочатку організував Джон Леннон, разом зі шкільними приятелями, називався The Quarrymen - на честь їхньої школи. Потім ця назва змінювалася кілька разів: у жовтні 1959 року музиканти виступили як Johnny and the Moondogs, на іншому концерті вони назвали себе Rainbows. Постійні зміни назви відбувалися тому, що промоутери вважали ім'я гурту коротким і "непомітним". І перш, ніж стати "бітлами" хлопці були Beatals, Silver Beats, Silver Beetles, Silver Beatles... Назва The Beatles з'явилася у квітні 1960 року. Учасники гурту згадують, що ідея належить Джону Леннону та Стюарту Саткліффу - тодішньому гітаристу гурту. Слово Beatles звучало як "жуки" - "beetles" англійською, але водночас писалося через "а" - і тоді в очі впадав корінь "beat", як біт-музика. На Beatles і зупинилися.

"Бітлз" - склад гурту і як він змінювався

Перший виступ "Бітлз" відбувся в клубі Cavern 9 лютого 1961 року. Грали Джон Леннон, Джордж Гаррісон, Пол Маккартні, Стюарт Саткліфф (бас-гітара) і Піт Бест (ударні). Паралельно з виступами музиканти намагалися домогтися прослуховування в звукозаписних компаніях - їм посміхнулася удача і вони потрапили в EMI, до продюсера Джорджа Генрі Мартіна. Він послухав хлопців і спочатку хотів зробити соліста з одного учасника. Але не зміг вибрати і підписав контракт з усією групою з умовою - замінити барабанщика. Склад групи змінюється: залишається Джон Леннон (ритм-гітара, фортепіано, вокал), Пол Маккартні (бас-гітара, фортепіано, вокал), Джордж Гаррісон (соло-гітара, вокал) і з'являється Рінго Старр (ударні, вокал). У цьому складі The Beatles виступатимуть до самого розпаду гурту.

Коли "Бітлз" стали популярними 

Свій перший хіт - Love Me Do - The Beatles записали у вересні 1962 року. Він потрапив у чарти Великої Британії та досяг вершини чарту синглів США. У 1963 році всього за один день, 11 лютого, The Beatles записали весь альбом Please, Please me. У серпні 1963 року їхній сингл She Loves You став суперхітом. 

Виступ гурту в жовтні 1963 року в лондонському Palladium зробив їх відомими в усій Великій Британії: шоу транслювали в прямому ефірі та його дивилися 12 млн глядачів. Цей приголомшливий успіх поклав початок "бітломанії" - у гурту з'являється величезна кількість фанатів, які всюди супроводжують "Бітлз", зустрічають їх в аеропортах, годинами мокнуть під дощем, щоб хоч на секунду побачити кумирів.

1965 року вперше прозвучала пісня Yesterday - вона вважається найвідомішим творінням четвірки. У червні 1967 року "Бітлз" стали першими, чий виступ транслювали на весь світ супутниковим телебаченням. Тоді була представлена нова пісня All You Need Is Love, а концерт дивилися майже 400 млн глядачів...

30 січня 1969 року на даху лондонської будівлі The Beatles востаннє виступили наживо. 

Чому розпався гурт "Бітлз"

Наприкінці 1960-х "бітли" вирішили, що у них різне бачення творчості. 10 квітня 1970 року Пол Маккартні виступив із заявою, що у зв'язку з "особистими, діловими та музичними розбіжностями" не бачить можливості продовження існування The Beatles. Останній альбом, Abbey Road, учасники групи записали вже після її розпаду...

Легендарний клуб Cavern закрили, оскільки в цьому місці почали будівництво нової гілки метро: верхні поверхи знесли, підвал засипали. Але у квітні 1984-го Cavern відкрили на новому місці, а в грудні 1999 року Пол Маккартні дав тут концерт разом із гітаристом Дейвом Гілмором із гурту Pink Floyd і барабанщиком Яном Пейсом із гурту Deep Purple.

Зараз Пол Маккартні та Рінго Старр, як і раніше, займаються музикою. Джона Леннона було вбито 1980 року поруч зі своїм будинком у Нью-Йорку фанатиком Марком Чепменом. Джордж Гаррісон помер від раку 2001 року.

Загалом The Beatles написали понад 240 пісень, записали безліч синглів, випустили 13 альбомів, знялися в кількох фільмах і телешоу. Документальний фільм "Антологія Бітлз" 1995 року подивилися 420 млн осіб.

За рішенням ЮНЕСКО, починаючи з 2001 року відзначають Всесвітній день The Beatles 16 січня. Цього дня 1957-го в Ліверпулі відкрився клуб The Cavern, де почали свій шлях до слави тоді ще невідомі молоді музиканти, тому ця дата - день народження "Бітлз". На честь знаменитого гурту проводяться різноманітні заходи та кавер-концерти, а меломани всього світу знову вмикають "Yesterday", "Yellow Submarine", "Let It Be".

Знамениті цитати "Бітлз" 

"Бітлз" / pixabay.com

Творчість чудової четвірки сильно вплинула на розвиток світової музики, але успіх гурт здобув не тільки завдяки цьому. "Бітлз" були бунтарями, які схвилювали консервативну Великобританію і підкорили Америку своєю невимушеністю - вони вміли заткнути за пояс будь-якого сноба, а на гостру критику відповідали сарказмом. Ось деякі вирази знаменитостей:

  • Життя - це те, що відбувається з нами, коли ми намагаємося займатися зовсім іншими справами. (Джон Леннон).
  • Одна частина мене постійно переживає, що я звичайний невдаха, в той час, як інша вважає себе Господом Богом. (Джон Леннон).
  • Найчастіше ми довго б'ємося головою об стіну, коли могли б спокійно вийти через двері. (Рінго Старр).
  • Чи є у диявола своє радіо? Так! Це плітки. (Джордж Гаррісон).
  • Для кожного чоловіка рушійна сила - це жінка. (Джон Леннон).
  • Ми були чесні один з одним, чесні в тому, що стосувалося музики. Музика була позитивна. Її позитивний момент - любов. Усі ми писали багато про що, але головне, про що співали "Бітлз", - це любов. (Рінго Старр).
  • Зовсім не обов'язково, щоб усюди був сенс: смішно - ну й добре. (Пол Маккартні).
  • Геніальність, мабуть, одна з форм божевілля. (Джон Леннон).
  • Знаєте, що мене дратує в сучасній музиці? У ній все починається з великої літери "Я". (Джордж Гаррісон).
  • Рок-н-рол вічний, тому що він простий, у ньому немає нічого зайвого. Його ритм проникає крізь усі перепони. (Джон Леннон).
  • Найприємніше відкривати газету і не знаходити там жодного слова про себе. (Джордж Харрісон).
  • Талант - це здатність вірити в успіх. Повна маячня, коли кажуть, що я раптом відкрив у собі обдарування. Я просто працював. (Джон Леннон).
  • - У Детройті почалася кампанія з викорінення руху "Бітлз". Що ви зробите? - Ми почнемо кампанію з викорінення Детройта. (Пол Маккартні на прес-конференції в Детройті).

Вас також можуть зацікавити новини: