День Нобелівської премії / pinterest.ru

Сама процедура вручення премії вважається традицією Швеції, але популярність вона набула в усьому світі. 

Нобелівська премія - історія заснування нагороди

Альфред Нобель / pinterest.ru

Альфред Бернхард Нобель все життя накопичував кошти і не особливо прагнув їх витрачати. Тож перед смертю на його рахунках утворилася значна сума грошей, отримана в результаті винаходів і відкриттів вченого. Нобель кілька разів переписував заповіти, останній з них був написаний в 1895 році в Парижі.

У ньому було зазначено, що стан, який на даний момент належить винахіднику, потрібно перевести в ліквідні цінності і помістити в банк. Доходами від вкладень повинна розпоряджатися певна організація. Фонд, суть діяльності якого буде спрямована на заохочення і преміювання видатних наукових діячів.

Відео дня

Причина такого нестандартного вчинку Нобеля - стаття про його власну смерть, заголовки якої рясніли у всіх газетах. Журналісти мало того, що переплутали Альфреда з його старшим братом, так ще й назвали вченого «Динамітним королем», «Кривавим мільйонером», «Торговцем смертю».

Нобель захотів зробити благородний вчинок, щоб в історії він залишився не тільки, як винахідник вибухівки.

Як отримати Нобелівську премію

Читайте такожІменинники 29 червня: яке ім'я вибрати для дитини і у кого іменини сьогодніНагороду видають за суттєві досягнення в галузі хімії, фізики, медицини, економіки або літератури. За будь-які досягнення в сфері математики її отримати не можна - це відомий факт. Існує версія, що Нобель не включив «царицю наук» в перелік, так як вважав, що професійна діяльність повинна приносити користь людству, а математика назавжди залишиться просто «вправами для розуму».

Лауреати Нобелівської премії: молоді або літні, жінки або чоловіки

Щасливими володарями нагороди стають люди різного віку. Наймолодшим лауреатом у 2015 році стала Малала Юсуфзай, яка отримала премію миру у віці 17 років. Найстарший лауреат - Леонід Гурвич, якому вручили премію з економіки в 2007 році. На той момент кандидату було 90 років.

Жінок серед нагороджених менше, ніж чоловіків. Загальна кількість тих, що отримали премію - 46 осіб. Враховуючи те, що Марія Склодовська Кюрі була нагороджена 2 рази - з хімії та з фізики.

Відмовитися не можна прийняти - кому поставте самі

Борис Пастернак / pinterest.ru

Незважаючи на престиж Нобелівської премії і абсолютну гарантію всесвітньої популярності і пошани для тих, хто її отримав, були люди, які не побажали поповнювати список нагороджених.

Наприклад, Жан-Поль Сартр - письменник з Франції - в 1964 році відмовився від премії, так як категорично не визнавав ніяких офіційних нагород. А радянський поет Борис Пастернак погодився прийняти нагороду, але під тиском влади добровільно передумав.

Вам також може бути цікаво: