Михайлове чудо 2020 - дата та традиції / фото 365news.biz

У православному календарі на вересень є свято, встановлене на спогад про одне з великих чудес архангела Михаїла – головного серед архангелів й очільника небесного воїнства, яке протистоїть силам зла. У народі це свято має назву Михайлове чудо.

Коли святкують Михайлове чудо у 2020 році

Михайлове чудо є неперехідним святом, тобто щороку дата його святкування одна й та ж, а саме – 19 вересня. Саме цього дня згадують порятунок архистратигом Михаїлом храму в Хонех (Колоссах) від нападів язичників у IV столітті.

Михайлове чудо: що це за свято

Читайте такожРелігійні свята у вересні: православний календар на перший місяць осені

Відео дня

Згідно з переказами, у місті Хонех (Колоси) був храм, присвячений архангелу Михаїлу, побудований одним із жителів міста на знак подяки за зцілення доньки водами цілющого джерела, що було на тому місці.

Одного разу язичники задумали знищити храм і вбити паламаря Архипа, який служив там упродовж 60 років. Для цього вони поєднали дві гірські річки в одне русло і спрямували їхнє русло на храм, щоб затопити його.

Благочестивий Архип почав молитися про спасіння церкви. Тоді біля храму з'явився архистратиг Михаїл. Ударом жезла він утворив у горі розколину, й вода потекла в неї. Ідолопоклонники розбіглися від жаху, а храм залишився неушкодженим.

Що потрібно зробити на Михайлове чудо

У день святкування Михайлового чуда обов’язково потрібно сходити до церкви на святкову літургію, яка буде проводитися в кожному соборі.

Також у свято віряни щиро й від душі моляться архангелу Михаїлу – цього дня навіть найбільш неймовірне молитовне прохання може бути виконане.

Коли Михайлове чудо 2020 та що не можна робити / фото ua.depositphotos.com

Вважається також, що 19 вересня хворі можуть вилікуватися. Тому наші предки проводили ритуали на здоров'я і благополуччя.

На Михайлове чудо також було прийнято влаштовувати гуляння й ходити один до одного. Наші предки, зокрема, збиралися з родичами за святковим столом, щоб вирішити всі питання та розбіжності. Потім вони починали гуляння.

Михайлове чудо: що не можна робити

Читайте такожВихідні у вересні: скільки будемо відпочивати в перший місяць осені

На Михайлове чудо суворо заборонено працювати. Наші предки вірили, що тих, хто береться за роботу, чекають неприємності.

У жодному разі цього дня не можна сваритися. Всі виниклі конфлікти й розбіжності потрібно вирішувати тільки мирним шляхом, не підвищуючи голос і стримувати емоції.

Крім того, після трапези не рекомендовано викидати залишки їжі зі столу. Їх прийнято віддавати нужденним і тим, хто голодує.