Лазарева субота 2021 - дата та історія / фото paroissedemartigues.com

Лазарева субота – християнське свято, встановлене на згадку про біблійне диво воскресіння Ісусом Христом праведного Лазаря.

Коли Лазарева субота 2021 – дата

Лазарева субота є перехідним святом і щороку його дата змінюється, залежно від дня Великодня. Відзначається вона на шостий тиждень Великого посту в суботу напередодні Вербної неділі, або свята Входу Господнього в Єрусалим.

Оскільки Вербна неділя цього року святкується 25 квітня, відповідно, Лазарева субота припадає на 24 квітня.

Відео дня

Події Лазаревої суботи

Воскресіння Лазаря – останнє велике диво Ісуса Христа, здійснене ним за життя. Події того дня описує євангеліст Іоанн. Згідно із ним, праведний Лазар жив у селищі неподалік Єрусалима під назвою Віфанія. Ісус вважав його другом і часто навідував сім'ю праведника.

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяЛазар помер від серйозної недуги за 4 дні до приходу Спасителя. Покійного поховали в печері. Дізнавшись про це, Христос вирушив до місця поховання.

Ісус звелів відвалити камінь від печери, в якій поховали Лазаря. Потім він виголосив фразу: "Лазарю, вийди сюди". Померлий тут же встав і вийшов зі свого поховання. Звістка про воскресіння швидко поширилася по всій Юдеї.

Коли Ісус Христос після цього в’їжджав до Єрусалиму на віслюку, його зустрічали як царя, який виявився сильнішим за смерть і переміг її. Саме після дивовижного повернення Лазаря до життя первосвященики вирішили знищити Ісуса.

Воскреслий Лазар прожив ще 30 років, проповідуючи слово Боже.

Як прийнято відзначати Лазареву суботу

У Лазареву суботу православні йдуть до церкви, де за бажанням причащаються. Священнослужителі же змінюють темні шати на святкові.

Під час церковної служби віряни просять Бога про виконання бажань, а також зцілення близьких від душевних і фізичних хвороб. Якщо немає можливості сходити до храму, то моляться вдома.

Лазарева субота - прикмети, що не можна робити / фото glas.md

Цього дня прийнято ламати гілочки верби, які ввечері або вранці наступного дня освячують у церкві. У народі з цього приводу говорили: "Святий Лазар за вербою лазив". Освяченій вербі приписують різні магічні і цілющі властивості. Її зберігають удома за іконами впродовж року.

З нагоди свята дозволяються певні послаблення в дотриманні Великого посту – можна вживати ікру, рослинну олію та червоне вино.

Що не можна робити у Лазареву суботу

Оскільки свято припадає на Великий піст, його не рекомендовано пишно й гучно відзначати.

Як і в будь-яке велике церковне свято, не можна цього дня займатися домашніми справами та сільськогосподарськими роботами. Не варто згадувати покійників і ходити на кладовища. Неприпустимо у це свято сваритися й бажати зла.

Прикмети на Лазареву суботу

Довкола Лазаревої суботи сформувалася низка народних прикмет. Цього дня люди намагалися передбачити погоду та, яким буде майбутній урожай. Ось деякі найвідоміші із них:

Читайте такожЦерковні свята у квітні: православний календар на місяцьякщо цієї суботи їжаки та змії показуються зі своїх укриттів – значить, нових холодів не передбачається;

у церкві потрібно освятити насіння (обов'язково горох), тоді воно рано зійде й буде хороший урожай;

щоб було гарне здоров'я, потрібно прочитати молитву і попросити про це Господа, однак не можна просити матеріальних благ – можна розгнівати Спасителя;

якщо на вербі розпустилося багато сережок, то рік буде дуже врожайним і радісним;

якщо дівчина хоче вийти заміж, їй потрібно приміряти весільну сукню та постати у ній перед близькими.

Вас також може зацікавити: