Яке сьогодні свято 24 вересня / фото Pixabay

Православна церква України 24 вересня за новим стилем вшановує пам'ять священномучениці Фекли. За старим стилем цього дня згадували монахиню Феодору Олександрійську. Цей день зазвичай буває дуже холодним та мокрим.

Наші пращури вірили, що укладений у народне свято 24 вересня шлюб неможливо розірвати та зруйнувати. Тому день здавна вважається вдалим для весілля, але тільки якщо ви впевнені, що хочете прожити з другою половинкою все життя.

Наші пращури в день Фекли розпалювали багаття і сушили біля них снопи, а також співали та веселилися. У холодні роки цього дня вперше топили піч. Вогонь у цей день, за прикметами, має очисну силу, тому в ньому можна спалити старі та зламані речі, а також предмети гардеробу хворих людей.

Відео дня

У це народне свято жінки намагалися приділити хоча б кілька годин рукоділля. Вірили, що свята Текла благословить тих, хто вміє прясти та вишивати. Темніти вже починало рано і часто роботу закінчували при світлі свічки. Українки у давнину вишивали рушник на власне весілля, щоб продемонструвати свої вміння.

Свято 24 вересня вважається вдалим для збирання грибів - у лісах вдасться зібрати добрий урожай. Також у цей день можна зібрати виноград у саду - він обов'язково буде смачним та солодким.

На день преподобної Федори українці намагалися зібрати все зерно, оскільки вважали, що після цієї дати воно вже не придатне для хліба. Святу Федору вважають покровителькою озимих культур, тому 24 вересня є сприятливим днем для посадки овочів та зернових на зиму.

Цього дня влаштовували "капустяні вечірки". До однієї з господинь приходили додому гості, і всі разом рубали та готували капусту. Для міцного здоров'я обов'язково варто з'їсти страву з капусти.

24 вересня - знак Зодіаку

Народжена 24 вересня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня мають гострий розум і гарну фантазію. Усі висновки роблять самі, для них немає авторитетів. Не люблять визнавати своїх помилок. Дуже горді та впевнені у своїх здібностях. На роботі відрізняються працьовитістю та відповідальністю.

24 вересня свято Україна / фото GAIMARD / Pixabay

Що не можна робити 24 вересня

Не можна піднімати предмети з землі, інакше на них може бути псування.

Не брешіть 24 вересня. Обман обов'язково розкриється пізніше.

На Федору не рекомендується мити голову і довго ходити без шапки, інакше ризикуєте застудитися.

Прикмети погоди 24 вересня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Побачити бджолу в цей день - до пізньої і м'якої зими.
  • Якщо білки активно закопують горіхи, значить скоро настануть морози.
  • Веселка після дощу з'явилася - скоро настане бабине літо.
  • Озимі культури вже зійшли - до хорошого врожаю наступного року.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: