Народне свято 29 грудня / фото ua.depositphotos.com

Християни відзначають церковне свято 29 грудня на честь старозавітного пророка Аггея. У цей день наші предки уважно стежили за погодою і за погодними прикметами визначали, якими будуть Святки.

У давні часи цей день був морозним і дуже сніжним. Землю вкривав товстий шар снігу, який місцями був вище людського зросту, а по замерзлих річках і озерах можна було їздити на санях. У наш час через глобальне потепління цей день зазвичай проходить без морозів.

Наші предки вірили, що пророк Аггей наставляє людину на правильний шлях, нагороджує за працьовитість і вірність своїм ідеалам. Цей день намагалися провести з користю - лагодили зламані речі, займалися ремонтом, прибиралися в саду або сараї, жертвували речі бідним.

Відео дня

У цей день проводили ритуал, щоб дізнатися, чи будуть морози на Святки. Для цього в піч кидали велику жменю снігу. Якщо вогонь згасне, то на Святки буде тепла і сонячна погода, а якщо продовжить горіти, то настануть морози.

Що не можна робити 29 грудня

  1. У цей день не можна пити алкоголь.
  2. У цю дату не можна лінуватися, інакше накличете на себе гнів святого Аггея. Також не можна залишати ліжко неприбраним сьогодні.

Прикмети погоди 29 грудня

  • Яка сьогодні погода, таким буде квітень наступного року.
  • Якщо на деревах лежить іній, то на Святки буде тепло.
  • Якщо мороз малює візерунки на вікнах, то холоди протримаються ще 20 днів.
  • Морозна і сніжна погода сьогодні віщують сувору зиму.
  • Якщо протягом дня погода часто змінюється, то весь січень буде мінливим.
  • Сильний вітер в цей день віщує поганий урожай наступного літа.

Вас також можуть зацікавити новини: