Яке свято 5 грудня / фото Pixabay

Християни відзначають церковне свято 5 грудня на честь Єрусалимського святого Прокопія Читця. В цей встановлювався санний шлях і наші предки масово пересідали на сани. Водойми вже повністю покривалися льодом, а землю вкривав сніг. Селяни в цю дату проводили снігозатримання на ділянці.

У цей день великим значенням наділяли дороги і шляхи. Вважалося, що дорога може принести людині як велике щастя, так і горе. Щоб удача у всьому супроводжувала, на дорозі намагалися вести себе пристойно і спокійно.

У цей день в Київській Русі проводили ярмарки і торгувалися зимовими товарами - санями, ялинками, дровами. Продавці намагалися більше заробити, а покупці хотіли збити ціну. В цілому день вважається вдалим для торгівлі і будь-яких фінансових угод.

Відео дня

Молоді люди в цей день веселилися - каталися на санях, з'їжджали з гірок, гралися сніжками і ліпили сніговиків. Увечері 5 грудня збиралися всім селом за багаттям і смажили м'ясо, а ті, хто дотримувалися посту, готували картоплю в багатті. Чоловіки в цей день варили і пили пиво.

Що не можна робити 5 грудня

  1. Заборонено сваритися, лаятися матом і сумувати в дорозі і в транспорті. Чим більше негативних емоцій відчуєте в дорозі, тим більш невдалою буде дорога.
  2. Суворо заборонено піднімати будь-які речі і гроші на дорозі.
  3. Викидати на дорогу сміття і недопалки сьогодні - серйозний гріх.

Прикмети погоди 5 грудня

  • Тепла погода в цей день обіцяє сніжну і морозну зиму.
  • Якщо на місці багаття багато сажі, то скоро випаде багато снігу.
  • Сосни скидають голки - до потепління.
  • Якщо на річках і озерах тріснув лід, то скоро потеплішає і випаде мокрий сніг.
  • Північний вітер дме - до сильних нічних морозів.
  • Якщо на дорогах бруд і сльота, то до дня святої Катерини (7 грудня) не буде серйозних заморозків.

Вас також можуть зацікавити новини: