Яке церковне свято сьогодні, 15 квітня, традиції та заборони дня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, wikimedia.org

15 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують благовірного київського князя Мстислава Володимировича. Також цього дня відзначають день пам'яті відомої Вишгородської (Володимирської) ікони Божої Матері. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 15 квітня за старим стилем. 

15 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

15 квітня за новим стилем (28 квітня за старим) - день пам'яті благовірного великого князя Мстислава Володимировича.

Мстислав I Володимирович - давньоруський князь із династії Рюриковичів, великий князь Київський, князь Новгородський. Народився 1076 року, був старшим сином Володимира Мономаха та його першої дружини Гіти (доньки англійського короля Гарольда II Годвінсона). Також Мстислав Великий, як його називали, був останнім князем, який утримував єдність Київської держави. 

Відео дня

Мстислав обіймав новгородський, а потім ростовський князівський престол, правив із батьком у Києві. У 1096 році він розбив чернігівського князя Олега Святославича і змусив його взяти участь у Любецькому з'їзді 1097 року - на ньому було укладено угоду про припинення княжих чвар, а також установлено принцип успадкування князями земель своїх батьків.

Мстислав також брав участь в організованих батьком походах на половців, естів. Після смерті батька Мстислав 1125 року зайняв київський стіл і продовжував обороняти державу від ворогів. Він здійснив низку походів у Полоцьке князівство, успішно воював із литовцями. Київська держава за часів правління князя мала величезний міжнародний престиж і численні династичні зв'язки із західноєвропейськими королівськими дворами.

Помер князь Мстислав 14 або 15 квітня 1132 (1133 року), похований у церкві Федорівського монастиря, який він же й збудував у Києві. У XIV столітті церква зарахувала його до лику святих.

***

15 квітня за новим церковним календарем вшановують образ Пресвятої Богородиці Володимирська, який спочатку називається Вишгородська. Ця святиня - найдавніша серед сімнадцяти Богородичних ікон, згаданих у церковному календарі.

За переказами, цей образ Божої Матері написав євангеліст Лука на дошці від столу, за яким трапезували Спаситель із Пречистою Матір'ю та праведним Іосифом Обручником. Написано ікону в стародавньому іконографічному стилі "Єлеуса", тобто "Ніжність", - Богородиця й Немовля пригорнулися одне до одного щоками. Немов вони ведуть внутрішній діалог між собою, а той, хто звертається до ікони, начебто стає учасником розмови Матері та Богонемовляти.

Історики встановили, що у другому десятилітті ХІІ ст. ікону Богоматері "Ніжність" передали з Константинополя до Києва святому київському князю Мстиславу Володимировичу - у якості приданого княжні з роду Мономаховичів. Вона виходила заміж за Ісака, молодшого сина імператора Олексія Комніна. Ікона потрапила до Вишгорода не відразу, ймовірно, що до цього вона перебувала у соборі святої Софії Київської. В 1136 році ікону помістили у монастирі в Вишгороді. При святому образі відбулося багато чудесних зцілень - поклонитися йому приїжджало багато паломників. Саме з монастиря через кілька десятків років син Юрія Долгорукого, володимиро-суздальським князем Андрій Боголюбський вивіз ікону до Володимира-на-Клязьмі (цей випадок вважають викраденням). Зараз Володимирська ікона Божої Матері перебуває при Третьяковській галереї (росія).

Свято 15 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобного Тита, чудотворця.

Про що говорять прикмети на 15 квітня

15 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду і яким буде літо:

  • червоне сонце на зорі - до вітряної погоди;
  • яскраве сонце - чекай дощу;
  • сильний вітер 15 квітня - погода буде погожою;
  • сніг пішов - літо буде прохолодним, а якщо дощ - теплим.

З цього дня пасічники виставляють на вулицю вулики.

Що можна робити 15 квітня

Сьогодні моляться святим апостолам про зцілення від хронічних хвороб і матеріальне благополуччя.

Чудотворна Вишгородська ікона Божої Матері також прославилася своїми зціленнями, тож у святині просять порятунку від найтяжчих недуг, особливо від хвороб серця й очей, а також захистити дім і близьких людей від недоброзичливців. 

Святий образ захищає воїнів, його просять втихомирити ворожнечу і допомогти встановити мир, знайти розсудливість. Також Вишгородська Богородиця славиться як покровителька шлюбу та сім'ї.

За народними традиціями 15 квітня у бджолярів заведено особливу увагу приділяти бджолам. Також сьогодні готують цілющі відвари з бруньок калини та горобини.

Що не можна робити 15 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сваритися, відмовляти в допомозі, ображати тварин, птахів, шкодити бджолам. Триває Великий піст 2024 - тим, хто поститься, цього дня слід відмовитися від гарячої їжі та олії, належить сухоїдіння.

Народні прикмети дня не радять витрушувати подушки і матраци, щоб не витрусити добробут, а також давати в борг гроші - не повернуть.

15 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анастасія, Андрій, Василина, Віктор, Кіндрат, Мстислав, Трохим.

Вас також можуть зацікавити новини: