Церковне свято 16 червня / depositphotos.com

Мученик Лукілліан жив в III столітті і був язичницьким жерцем. Після того, як він відрікся від своєї віри і прийняв християнство, його руками до Христа були звернені багато язичників. Іудеї, дізнавшись про діяльність Лукілліана, донесли на нього начальнику міста і незабаром святого кинули в темницю. Християнина, разом з іншими ув'язненими, довго мучили, а потім стратили відсіканням голови.

На честь пам'яті мученика сьогодні відзначається народне свято 16 червня - Лук'ян-вітряк.

Православне свято 16 червня 2022 - день пам'яті священномученика Лукіана

Священномученик Лукіан жив в I столітті, був учнем апостола Павла, походив з багатого і знатного роду. Після смерті свого вчителя він з іншими святими проповідував християнство, постійно молився, постив і не куштував їжі.

Відео дня

Відомо, що Лукіан також лікував хвороби, але оплату за це не брав. Бачачи багато чудес, скоєних святим, люди прийняли від нього таїнство хрещення. Незабаром, коли було відкрито гоніння на християн, Лукіана схопили, довго мучили, а потім убили.

Прикмети 16 червня

Народні прикмети сьогодні / фото Jill Wellington, Pixabay
  • гроза в цей день віщує поганий сінокіс;
  • чути крик сови - до погіршення погоди;
  • кінь фиркає - випадуть опади;
  • рясна роса вранці - до багатого врожаю льону.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними прикметами, в цю дату не можна ходити проти вітру, інакше він "надує" вам проблеми. З тієї ж причини не рекомендується ходити, тримаючи руки в кишенях, інакше вітром "видує" все те, що ви накопичили в житті. Сни, які вам приснилися в ніч з 15 на 16 червня, не можна нікому розповідати на вулиці - хороші вітер понесе і вони не збудуться, а погані стануть реальністю.

Що можна робити 16 червня

Слов'яни вірили, що вітер в цю дату має особливу силу, тому намагалися більшу частину часу проводити на вулиці. Якщо ви випрали білизну, то також вивішуйте її на вулицю, в процесі генерального прибирання старі речі теж краще винести з дому - нехай вітер очистить їх від накопиченої енергетики.

Вас також можуть зацікавити новини: