Церковне свято 30 червня / depositphotos.com

Мученики Мануїл, Савел та Ісмаїл були рідними братами, походили зі знатного перського роду. Батько їх був язичником, а мати християнкою, яка виховала синів в православних традиціях. У зрілому віці брати надійшли на військову службу і були відправлені до Константинополя до імператора Юліана Відступника, щоб укласти мирний договір. Цар, дізнавшись про те, що посланці - християни, уклав їх до в'язниці. Не зумівши переконати Мануїла, Савела та Ісмаїла відмовитися від християнства, язичники довго мучили воїнів, а потім стратили.

На честь їх пам'яті сьогодні відзначається народне свято 30 червня - Мануйлів день. До приходу християнства слов'яни зустрічали інше свято - день поклоніння Богу Сонця - Ярилі, а торжество називалося "Ярилки".

Відео дня

Прикмети 30 червня

Народні прикмети сьогодні / фото David Mark, Pixabay
  • часті зірниці в цей день - до хорошого врожаю;
  • з'явилося безліч дощових черв'яків - скоро підуть дощі;
  • польова берізка ховає свої квіткові бутони при наближенні дощу, а коли день буде ясним - розпускається;
  • веселка з'явилася з вечора - погода буде теплою і стабільною.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що після заходу сонця в цю дату особливо активна нечиста сила, тому виходити на вулицю в цей час не рекомендується. Православна церква суворо забороняє сваритися, пліткувати і лихословити - конфлікт, розпочатий 30 червня, затягнеться надовго. Господині в цю дату повинні відмовитися від прибирання в будинку, особливо небезпечно підмітати підлогу - можна "вимести" щастя і благополуччя.

Що можна робити 30 червня

За старих часів люди влаштовували ярмарки та фестивалі, водили хороводи і молилися Богу Сонця про гарний урожай. Пекли традиційні короваї та круглі пироги, як символ небесного світила. Також вірили, що якщо розвести на берегах річок багаття і варити там яйця, то буде хороший урожай. Цю дату варто було провести в енергіях радості, але допомагати незнайомцям не варто - часто нечиста сила обертається нужденними людьми і приносить біду в будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: