Яке церковне свято сьогодні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

1 лютого за новим церковним календарем православні згадують святого мученика Трифона Апамейського. У народі - Трифонів день. Про що просять у святого, традиції та заборони дня, а також що відзначають у православній церкві 1 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

1 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

1 лютого (14 лютого за старим стилем) - день пам'яті мученика Трифона, якого вважають одним із найбільш шанованих ранньохристиянських святих.

Трифон жив у III столітті, народився в одній з областей Малої Азії, недалеко від міста Апамеї (нині це територія Туреччини). З юності він володів даром вигнання бісів і зцілення хвороб. Переказ розповідає, за це Трифон не брав ніякої плати, а лише просив вірити в Ісуса Христа, благодаттю якого він зціляв. Своїми чудесами він навертав у християнство язичників, а одного разу силою своєї молитви позбавив рідне поселення шкідливих комах і тим самим врятував жителів від голоду. 

Відео дня

Відомий також випадок, коли Трифон вигнав бісів із дочки римського імператора Гордіана III. Диявол вустами дівчини оголосив, що вигнати його може тільки Трифон. Тоді послали за юнаком, але біс утік ще до його прибуття, злякавшись святого.

Коли до влади прийшов імператор Декій, то посилилися гоніння на християн, схопили і Трифона. Його довго катували, а потім стратили. Святий Трифон перед смертю дякував Господу і просив у Бога особливу благодать тим, хто закликатиме його ім'я на допомогу.

Свято 1 лютого за старим стилем - день пам'яті преподобного Макарія Великого. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 19 січня.

Про що говорять прикмети на 1 лютого

Прикмети на 1 лютого / pixabay.com

Прикмети дня говорять про те, яка буде весна і погода найближчим часом:

  • стоїть тиха, спокійна і сонячна погода - весна буде рання і тепла;
  • сніг іде - навесні буде багато дощів;
  • туман випав увечері - завтра вранці буде тепло.

У народному календарі 1 лютого - свято Трифонів день, Трифон Перезимник. Вважається, що цей день - межа між зимою і весною, кажуть: "Лютий сонце на літо повертає".

Що не можна робити 1 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • думати погано, злитися на кого-небудь;
  • сумувати і скаржитися на життя - проблеми будуть довго переслідувати;
  • ображати тварин;
  • відмовляти в допомозі.

Великим гріхом цього дня вважаються скандали і сімейні розбірки. 

Народні прикмети застерігають купувати цього дня ножі - це до нещастя, а також залишати гроші на столі - щоб не позбутися всього майна. Не слід проводити цей день на самоті, щоб не залишитися самому на цілий рік.

Що можна робити 1 лютого

Цього дня можна піти до храму або помолитися святому Трифону вдома - за здоров'я, позбавлення від бісів і чаклунства, зцілення від хвороб очей, захист врожаю від мишей і комах. Святий мученик вважається покровителем сім'ї та шлюбу, тому його просять про мир у сім'ї, вдалі заручини і щасливий шлюб. 

У народі лютий вважався місяцем весіль, а сам Трифонів день - сприятливим для заручин і весілля. Цей час добре провести в сімейному колі. За старих часів на Трифона робили свічки, які наступного дня, у свято Стрітення Господнє, освячували в церкві. 

1 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Давид, Микола, Гавриїл, Василь, Тимофій, Петро.

Раніше ми публікували повний церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: