Яке церковне свято 12 грудня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

12 грудня за новим церковним календарем згадують святого Спиридона Триміфунтського, який мав дар чудотворення. У народному календарі - Спиридонов день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 12 грудня за старим стилем - у матеріалі.

12 грудня 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

12 грудня (25 грудня за старим стилем) - день пам'яті святого Спиридона Триміфунтського, святого, який зціляв від недуг і воскрешав людей.

Спиридон народився і жив на Кіпрі в III-IV століттях. Його батьки були хліборобами і скотарями, тому Спиридон з дитинства був привчений до праці: він пас овець і кіз. Так його зображували пізніше на іконах - у пастушій шапочці.

Відео дня

Хлопчик був добрим і дуже чуйним, за що отримав дар чудотворення. Він лікував хворих, виганяв бісів. Слава про нього дійшла до імператора Костянтина, і той вирішив призначити Спиридона єпископом міста Триміфунт.

Зі святим Спиридоном пов'язано чимало чудес: відомо, що він не тільки зціляв тяжкохворих, а й оживляв померлих. У житії йдеться про те, що святитель молитвами запобіг наслідкам страшної посухи на Кіпрі, він викликав дощ і зцілив свійських тварин, не давши людям загинути від голоду. Також Спиридон вилікував імператора Костянтина, який помирав від важкої хвороби. Одного разу єпископу довелося воскресити померле немовля - до Спиридона прийшла його мати і благала повернути довгоочікувану дитину. Святий оживив немовля, а потім повернув до життя і матір, яка сама мало не померла від побаченого.

Сам Спиридон заздалегідь знав про свою смерть. Напередодні він багато молився і закликав любити Ісуса Христа і своїх ближніх. Похований святитель у храмі Святих апостолів, у Триміфунті.

Свято 12 грудня за старим стилем - день пам'яті святого Парамона і ще 370 мучеників. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 29 листопада.

Про що говорять прикмети на 12 грудня

Прикмети на 12 грудня / pixabay.com

За прикметами дня орієнтуються, якою буде погода найближчим часом:

  • небо зранку червоне - весь грудень стоятиме ясна погода;
  • зранку заметіль - негода протримається тиждень;
  • вночі на небі яскраво світять зірки - буде похолодання, а якщо зірки тьмяні - настане відлига.

У народному календарі 12 грудня - свято Спиридонов день, Спиридон Сонцеворот. Вважалося, що цього дня святий Спиридон повертає сонце до літа і проганяє зиму. 

Що не можна робити 12 грудня

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • сваритися з близькими;
  • відмовляти в милостині нужденним - можна самим відмовитися у скрутному фінансовому становищі;
  • порушувати правила посту.

За народними прикметами цього дня не варто носити старі речі - це до злиднів і невдач, а також вирушати в дорогу. Також на Спиридона побоюються йти в ліс: вважається, що в цей час можна ненароком розбудити ведмедя. 

Що можна робити 12 грудня

Цього дня можна піти до церкви, поставити свічку і помолитися святому - про здоров'я дітей, батьків, сприяння у шлюбі. Також вважається, що святитель допомагає людям, яких несправедливо засудили або звинуватили, оберігає від тривоги, злиднів і хвороб, просять у Спиридона зберегти здоров'я, гроші та спокій.

Цього дня за старих часів намагалися не працювати - робили невеликий перепочинок. Вдень відчиняли вікна, щоб повітря і сонце прогнали з дому зло і біди.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з олією. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

12 грудня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр і Спиридон.

Вас також можуть зацікавити новини: