Що не можна робити 19 жовтня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

19 жовтня за новим церковним календарем згадують пророка Йоіля, а також святого мученика Уара і сім учителів. Кого вшановують цього дня за старим стилем, що можна і не можна робити, а також прикмети дня - у матеріалі.

19 жовтня 2023 - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

19 жовтня (1 листопада за юліанським календарем) - день пам'яті пророка Йоіля, святого мученика Уара і з ним семи вчителів християнських, а також блаженної Клеопатри і сина її Іоанна. 

Про життя пророка Іоїля відомо небагато. Іоїль жив у V столітті до н. е., в Іудеї. За переказами, Йоіл - перший біблійний пророк, який залишив записи своїх проповідей.

Відео дня

У книзі пророцтв, написаній Йоілем, описуються лиха, які спіткають Ізраїль: неврожай, нашестя сарани, голод. Пророк закликає звернутися до Бога і помолитися про допомогу - і тоді жителі отримають благоденство. Йдеться не тільки про блага, а й про те, що Бог пошле свого Сина Єдинородного. Також пророк Йоіл передбачив зішестя Святого Духа - це сталося в день П'ятидесятниці (Трійці), тоді апостоли, отримавши дар, вирушили проповідувати в різні куточки світу.

***

Святий мученик Уар жив у III-IV століттях, у Єгипті. Сам він був воєначальником і таємно сповідував християнську віру - це були часи гонінь на християн. Користуючись своїм становищем, він щоночі йшов до в'язниці і відносив в'язням-християнам їжу, перев'язував їм рани. Якось він усю ніч розмовляв із сімома християнськими вчителями-ув'язненими. Вранці, разом з усіма, він пішов на страту й оголосив про свою віру. Намісник наказав катувати воєначальника і врешті-решт він помер. Вдова Клеопатра забрала його тіло і таємно вивезла до Палестини, де поховала в гробниці своїх предків, а пізніше побудувала храм на честь мученика. Святому вдова молилася за здоров'я сина Іоанна, але юнак незабаром помер. Вона стала просити святого про воскресіння сина, але Уар і Іоанн, які з'явилися їй, заспокоїли вдову - вона зрозуміла, що Бог взяв його у своє небесне воїнство. Вдова роздала своє майно і 7 років до смерті жила при храмі. Щонеділі їй уві сні являлися мученик Уар та її син, за повір'ями, Уар молився за прощення гріхів родичів Клеопатри (які, можливо, були нехрещеними), у гробниці з якими був похований.  

Пам'ять мученика Уара, семи християнських учителів, вдови Клеопатри та її сина святкують в один день.

Свято 19 жовтня за старим стилем - день пам'яті святого апостола Фоми. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 6 жовтня.

Прикмети на 19 жовтня

Про що говорять прикмети на 19 жовтня / pixabay.com

За прикметами дня судять про погоду і коли настане справжня зима:

  • немає вітру - чекай похолодання;
  • дим стелиться по землі - до негоди;
  • червоний захід сонця - до погіршення погоди;
  • сніг випав - через 40 днів його буде багато.

У народному календарі 19 жовтня - свято Проводи осені, Іванів день - на честь пам'яті Іоанна Кронштадтського. 

Що не можна робити 19 жовтня

Що сьогодні не можна робити:

  • вступати в конфлікти - будь-яка сварка може закінчитися драмою;
  • залишати сушитися речі в ніч на 19 жовтня - щоб нечисть не вселилася;
  • вбивати павуків - за повір'ям, цього дня в них вселяються душі померлих предків;
  • тримати відчиненими двері та вікна - щоб не впустити біду в дім.

Цього дня в жодному разі не можна відмовляти в милостині - вважається, що через жебраків звертається покійна рідня. Даси копійку - розбагатієш на рубль.

Що можна робити 19 жовтня

До святого Уару звертаються в разі непоправного горя - йому моляться за самогубців і тих, хто помер нехрещеним

За старих часів 19 жовтня різали курей і готували всілякі страви з куркою. Добре сьогодні приготувати курник - круглий пиріг із листкового або дріжджового тіста з курячим м'ясом, або ж смажену курку, курячий бульйон. Вважається, що потрібно досхочу нагодувати сім'ю - тоді весь рік складеться вдало, а що більше птахів нагодуєш - то більше щастя прийде в дім. З цього дня готувалися до настання справжніх морозів.

19 жовтня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Петро, Микола, Іван, Михайло, Дмитро, Павло, Фелікс, Сергій, Леонід.

Раніше ми публікували православний календар на жовтень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: