Яке церковне свято 23 січня за новим стилем / колаж УНІАН, фото pixabay.com, УНІАН

23 січня за новим церковним календарем - новоюліанським - згадують священномученика Климента, єпископа Анкірського. Про традиції дня, його прикмети і заборони, а також що відзначають у православній церкві 23 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі. 

23 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

23 січня (5 лютого за старим стилем) - день пам'яті священномученика Климента, єпископа Анкірського. який постраждав за віру в Христа в III столітті.

Священномученик Климент народився в місті Анкірі (нині Анкара) 258 року. Він рано залишився без батька, його виховувала мама-християнка, і вона ж, згідно з переказами, передбачила синові мученицьку смерть за віру в Христа. У 12 років Климент залишився сиротою, його усиновила жінка, яка допомагала і годувала інших сиріт. Климент став допомагати їй у цьому, а також почав прислуговувати в церкві.

Відео дня

У 20 років він вже став єписокопом, але незабаром імператор Діоклетіан почав гоніння на християн, і Климент потрапив до в'язниці. Вдень його катували, але тортури не приносили шкоди єпископу. Ба більше, вночі до Климента стікалися люди - просили їх хрестити, дати настанови - тож міська в'язниця стала перетворюватися на храм. Вражений цим, імператор заслав єпископа в Нікомідію. На кораблі до Климента приєднався учень Агафангел, який уникнув страти, але бажав постраждати і померти за Христа разом із Климентом. У Нікомідії єпископа й Агафангела стали знову катувати і причому так жорстоко, що навіть натовп глядачів-язичників не зміг цього витримати і закидав катів камінням.

Климент і Агафанел усе-таки вийшли на свободу і продовжили проповідувати, а також зцілювати людей. Вони не раз ще потрапляли до в'язниці і піддавалися тортурам, і зрештою Агафанела таки стратили. Невдовзі загинув і єпископ: під час однієї з літургій до печерного храму увірвалися воїни і вбили Климента просто під час причастя.

Свято 23 січня за старим стилем - день пам'яті святого Григорія Ніського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 10 січня.

Про що говорять прикмети на 23 січня   

Прикмети на 23 січня / фото УНІАН

Цього дня прийнято спостерігати за поведінкою птахів і тварин:

  • синиця вранці кричить - до сильного морозу;
  • білка покинула гніздо і спускається вниз по дереву - до відлиги;
  • яка погода до полудня - така буде перша половина зими, що залишилася, а яка після полудня - такою буде друга половина.

У народному календарі 23 січня - свято Агафій-напівхлібник. Таку назву день отримав тому, що за старих часів було заведено підраховувати залишок запасів продуктів, зерна і корму.  

Що не можна робити 23 січня

Є кілька заборон - що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, лихословити;
  • відмовляти в допомозі та милостині тим, хто просить;
  • пліткувати, засуджувати.

Заборонено лінуватися, вважається, що лежати без діла цього дня - все одно, що накликати біду. 

Що можна робити 23 січня

Святих мучеників просять дати сил винести життєві негаразди, пережити важкі часи й прикрощі, моляться за здоров'я і зцілення.

День варто присвятити прибиранню і наведенню ладу в домі, прибудовах, погребі. Вважається, що той, хто добре попрацює, не матиме проблем зі здоров'ям. 

23 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Агафангел, Володимир, Геннадій, Євдокія, Катерина, Іван, Йосип, Климент, Макарій, Федір.

Раніше ми публікували повний православний календар на січень 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: