Яке церковне свято 3 листопада / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

3 листопада за новим церковним календарем згадують святу княжну Анну Всеволодівну. У народному календарі - Анна Холодна. Кого вшановують цього дня за старим стилем, про що потрібно попросити у святої, народні прикмети і заборони дня - розповідаємо в матеріалі.

3 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

3 листопада (16 листопада за старим стилем) - день пам'яті преподобної Анни, доньки великого князя Київського Всеволода Ярославича і візантійської царівни, а також сестри Володимира Мономаха.

Княжна Анна народилася в другій половині XI століття і виховувалася в християнській вірі. Вона була заручена з візантійським царевичем Костянтином Дукою Старшим, але їм не судилося бути разом, тому дівчина вирішила присвятити себе Богу.

Відео дня

Близько 1086 року князь Всеволод побудував у Києві для доньки Андріївський монастир, а Анна, яка прийняла чернечий постриг, стала його настоятелькою. Княжна доклала багато зусиль, щоб облаштувати обитель і відкрила при монастирі першу на Русі та в Європі школу для дівчаток. У ній навчали письма, ремесел і співу. Крім цього, Анна Всеволодівна брала активну участь у церковно-політичному житті батька. Після смерті митрополита Іоанна II вона вирушила до Константинополя, де познайомилася з тамтешнім монастирським життям, а приїхала звідти разом із новим митрополитом, Іоанном ІІІ. Також з ім'ям княжни пов'язані легенди про її мистецтво лікування.

Похована свята Анна там же, в Андріївському (Янчиному) монастирі, який був пізніше зруйнований Батиєм.

Свято 3 листопада за старим стилем - день пам'яті Іларіона Великого і перенесення мощей святителя Іларіона, єпископа Меглинського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 21 жовтня.

Прикмети на 3 листопада 

Про що говорять прикмети на 3 листопада / УНІАН

За прикметами цього дня визначали, якими будуть зима і погода найближчим часом:

  • сніг випав уночі й не розтанув до ранку - весна буде ранньою;
  • листя з дерев ще не опало - чекай сильних холодів узимку;
  • сонце яскраве і небо безхмарне - до потепління;
  • червоний захід сонця - погода стоятиме морозна і ясна весь місяць;
  • небо все в зірках - найближчими днями буде гарна погода.

У народному календарі 3 листопада - свято Анна Холодна, оскільки погода з цього дня починала змінюватися, наставали холоди.

Що не можна робити 3 листопада

Цього дня, як і в інші церковні свята, є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лихословити, сваритися, особливо подружжю;
  • скаржитися на життя і долю;
  • відмовляти в милостині та допомозі.

Народні прикмети не радять цього дня вирушати в далеку дорогу і відвідувати людні місця, а також не варто запрошувати в дім незнайомців.

Що можна робити 3 листопада 

Цього дня можна піти до храму або помолитися вдома. До святої Анни звертаються по допомогу у вихованні дітей і просять удачі в навчанні. Також святій моляться про зцілення від недуг, сімейне благополуччя.

За старих часів цього дня бралися за прядіння льону і ткацтво. Господині готували ягідний кисіль і пироги з ягодами. Популярними також були ласощі - молоко заморожували на вулиці, потім подрібнювали на тертці, змішували з цукром і подавали до млинців, як морозиво.

3 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Анна, Олександр, Богдан, Василь, Вікентій, Володимир, Євдокія, Іван, Ілля, Микола, Павло, Петро, Сергій, Федір.

Раніше ми публікували новий православний календар на листопад 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: