Церковне свято 3 червня / pixabay.com

Розповідаємо, яке церковне свято сьогодні, чи можна працювати 3 червня і які існують заборони в цей день. 

Православне свято сьогодні, 3 червня - день пам'яті святих рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Олени

Святих рівноапостольних царя Костянтина і матір його царицю Олену вшановують 3 червня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем, на який Православна церква України перейде з 1 вересня 2023 року, цих святих згадуватимуть 21 травня.

Римський імператор Костянтин і його мати цариця Олена були християнами. Після смерті батька Констянтин став правителем Західної Римської імперії. У Східній Римській імперії були правителі-язичники. Вони мали намір вбити Костянтина, але вийшло навпаки - з Божою допомогою він розгромив своїх супротивників і став повновладним імператором. Християни вперше за 300 років змогли відкрито сповідувати свою віру.

Відео дня

Столицю з Риму новий правитель переніс до Візантії - пізніше Константинополь. Коли в Церкві почалися чвари через єресь, Костянтин скликав в 325 році перший Вселенський Собор в місті Нікеї, де була засуджена єресь.

Після цього імператор вирішив знайти Животворящий Хрест, на якому був розп'ятий Ісус Христос. На пошуки Хреста вирушила його мати, цариця Олена, і в 326 році Животворящий Хрест був знайдений. Також в Іудеї Олена побудувала храми в місцях життя Ісуса і Діви Марії і заклала церкву Гробу Господнього на місці печери, де був похований Ісус.

Цариця померла в 327 році, в Константинополі, за її заслуги перед Церквою Олену називають рівноапостольною. Імператор Костянтин продовжив підтримувати церкву, а в кінці життя хрестився. Помер святий Костянтин в 337 році, в день П'ятидесятниці, похований в церкві святих Апостолів.

3 червня 2023 року у православних - Троїцька батьківська субота.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 3 червня

Народні прикмети 3 червня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про погоду восени і врожай:

  • дощ в цей день - такою ж буде і осінь;
  • Місяць в колі - до негоди;
  • горобина рясно цвіте - до хорошого врожаю льону;
  • зозуля кує - буде погожа і тепла погода. 

Народне свято 3 червня називається Оленин день.

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 3 червня

У цей день не можна пліткувати, лаятися і конфліктувати. Також недобре сьогодні відмовляти в допомозі. Жінкам не радять заплітати волосся - тоді воно буде рости красивим і довгим.

Що сьогодні можна робити

3 червня дівчата просили святу Олену, щоб вона подбала про їхню долю. Сьогодні потрібно подати милостиню або зробити якусь добру справу. Наші предки в цей день сіяли коноплю і льон. 

Вас також можуть зацікавити новини: