Церковне свято 6 травня / depositphotos.com

УНІАН розповідає, яке сьогодні церковне свято, чи можна працювати в цей день і про що молитися святим.

Православне свято сьогодні, 6 травня - день пам'яті мучеників Анатолія і Протолеона, цариці Олександри 

За часів правління імператора Діоклетіана святого Георгія піддали тортурам - хотіли змусити святого відмовитися від християнської віри. Діоклетіан вирішив, що погубив Георгія, і відправився в капище молитися язичницьким богам. Але навколо все стемніло, а потім почулося: "Не бійся, Георгію, Я з тобою". З'явилося світло і Ангел у вигляді юнака - він поклав руку на голову Георгія, сказав: "Радуйся!" і зцілив святого.

Коли воїни привели Георгія до імператора, той не міг повірити своїм очам. Тоді багато хто увірував в Христа, а два сановника і таємні християни, святі Анатолій і Протолеон, відкрито сповідали віру. Їх тут же стратили. Увірувала в Христа і дружина імператора - цариця Олександра, але їй не дали прославити Бога, а повели до палацу.

Відео дня

Також 6 травня православна церква відзначає день одного з найвідоміших християнських святих Георгія Каппадокійського - у нас він відомий як Георгій Побідоносець.

Народне свято 6 травня називається Юріїв день.

Яке сьогодні свято - народні прикмети 6 травня

Народні прикмети 6 травня / фото Áron Szakács / Pixabay

За прикметами дня судили про те, якими будуть погода, літо і врожай:

  • якщо сьогодні день теплий видався - скоро літо настане;
  • дощ пішов - буде багато трави і хороший сінокіс;
  • ніч тепла - буде урожай хліба;
  • холодно в цей день - до врожаю проса і вівса.

6 травня садили розсаду.

Яке сьогодні церковне свято - що не можна робити 4 травня

Сьогодні не можна веселитися, влаштовувати застілля і п'янки. Заборонено підвищувати голос і сваритися - існує повір'я, що того, хто порушить заборону, може вбити блискавкою. Не варто багато працювати, а краще приділити час молитві. 

Що сьогодні можна робити

Сьогодні прийнято молитися святому Георгію - просити про здоров'я воїнів, захисту від нечистої сили та хвороб, а також про охорону худоби від хвороб. Наші предки читали для худоби захисні молитви, виводили її пастися в поле і особливо дбали в цей день.

Дівчата зверталися до святого з проханнями послати гідного нареченого. Вважається, якщо сьогодні вмитися ранковою росою - довше будеш молодим і сильним. 

Вас також можуть зацікавити новини: