Яке церковне свято сьогодні, 4 квітня / ua.depositphotos.com

4 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Іосифа Писавця, преподобного Іосифа Багатохворобливого Києво-Печерського, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері "Геронтисса". Розповідаємо про заборони і прикмети дня, що святкують у церкві 4 квітня за старим стилем.

4 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

4 квітня за новим стилем (17 квітня за старим) - день пам'яті преподобного Іосифа Писавця, преподобного Іосифа Багатохворобливого Києво-Печерського, ікони Божої Матері "Геронтисса", однієї з найбільш шанованих ікон Богородиці на Афоні.

Ікона "Стариця" або "Геронтисса" знаходиться на Афоні в Греції і вважається чудотворною святинею.Згідно з давнім переказом, перше диво від ікони сталося під час будівництва монастиря на Афоні: кілька ночей поспіль з того місця, де тривало будівництво, зникали робочі існтрументи та сама ікона. Знаходили їх неподалік від будівництва, і врешті-решт здогадалися, що Пресвята Владичиця хоче, щоб монастир збудували там, де Вона підказує. Так і вчинили.

Відео дня

Друге диво сталося вже в самому монастирі: старець-ігумен перед смертю попросив священика причастити його, але той не дуже поспішав. Тоді від чудотворної ікони у вівтарі почувся владний голос - він велів священику негайно виконати прохання ігумена. Після цього випадку ікону вважають покровителькою людей похилого віку, а назвали її "Геронтисса".

Від образу відбувалося і багато інших чудес: святиня виліковувала від різних важких хвороб, зцілювала від безпліддя і допомагала при пологах.

***

Преподобний Йосип Багатохворобливий жив у XIV столітті. Він був звичайним киянином, і одного разу тяжко захворів. Тоді він став молитися Богу і пообіцяв, що якщо одужає, то служитиме в Києво-Печерському монастирі до кінця життя. Молитва була почута - Йосип одужав і вступив до Києво-Печерського монастиря, де прийняв чернечий постриг.

Весь час Йосип старанно працював, постив і молився. Але його головний подвиг - це послух братії і любов до ближніх. Таким ось чином важка хвороба стала для Йосипа відправною точкою до служіння людям. Похований Йосип у Дальніх печерах Лаври.

Свято 4 квітня за старим стилем - день пам'яті священномученика Василя, пресвітера Анкірського.

Про що говорять прикмети на 4 квітня

4 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 4 квітня - свято Вільхові оглядини. За прикметами дня судять про погоду і яким буде літо:

  • день сонячний і ясний - і літо таким буде;
  • дощ із самого ранку - до дощового літа;
  • на деревах кора потріскалася - очікується гарна погода;
  • птахи повернулися з теплих країн, але не співають - будуть морози.

Цього дня звертали увагу на вільху: якщо на ній розпустилися листочки раніше, ніж у берези - то влітку буде багато дощів.

Що можна робити 4 квітня

Чудотворна ікона "Геронтисса" допомагає позбутися хвороб, зокрема й невиліковних, і скорботних життєвих обставин, виявляє милість людям похилого віку, допомагає під час пологів, позбавлення від безпліддя, а також у навчанні.

Цього дня заведено заготовлювати кору вільхи - вона містить дубильні речовини, які допомагають зупинити кровотечу і лікувати запалення.

Що не можна робити 4 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, пліткувати, ображатися й кривдити, особливо літніх людей, відмовляти їм у допомозі. Триває Великий піст 2024 - тим, хто поститься, забороняється рослинна олія, але можна їсти гарячу їжу.

За народними прикметами цього дня не можна кричати на журавлів і проганяти їх - це до нещасть.

4 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Марія, Адріан, Веніамін, Георгій, Йосип, Іван, Зосима, Микита, Микола, Никифор, Федір і Яків.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: