Йом Кіпур - традиції та заборони/ фото УНІАН

Сьогодні, 28 вересня, євреї всього світу відзначають Йом Кіпур (Судний день) – найважливіше в іудаїзмі свято. Святкування почалися ще напередодні після заходу сонця і закінчаться цього дня з настанням темряви.

Що означає свято Йом Кіпур

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та як відпочиватимуть українціЙом Кіпур, або Судний день – це остання доба "десяти днів каяття", коли Всевишній записує в книгу життя всі хороші й погані справи єврея й виносить остаточний вирок єврею, визначаючи його долю на майбутній рік.

Згідно із Торою, Йом Кіпур є суботою субот, тому цього дня євреї повинні облишити всі земні турботи і повністю присвятити його аналізу минулого року та каяттю за свої попередні вчинки.

Відео дня

Йом Кіпур: традиції та що заборонено робити

Підготовка до свята починається ще з єврейського Нового року, тобто впродовж 9 днів, а на 10-й день відзначається сам Йом Кіпур.

Цього дня євреї, зокрема, повинні дотримуватися суворого посту, тобто не їсти і не пити. Також заборонено вмиватися, митися і навіть мити руки без потреби, за винятком обов'язкових ритуальних обмивань.

Що заборонено робити в Йом Кіпур / фото ua.depositphotos.com

Не можна намазувати на себе креми або олії для задоволення, а також не слід носити шкіряне взуття. Ще однією забороною в це свято є подружня близькість.

Широко поширений ритуал капарот (обряд спокутування), коли живу курку або півня крутять над головою, промовляючи при цьому "Хай буде це моєю спокутою". Потім цю птицю відносять до шойхета (різника) і дарують її бідним.

Читайте такожІменини у жовтні: як назвати дитину, дні ангела чоловіків та жінок цього місяця

Є ще звичай взяти лейках – солодкий пиріг. Вважається що, простягаючи руку за шматком пирога, людини як би виходить з вироку бути незаможним: протягнула руку й отримала солодкий пиріг.

Загалом цей день проходить у покаянних молитвах. Євреї одягають білий одяг, оскільки такий одяг носять ангели. А ввечері моляться, одягнувши таліт. Сурмлять у шофар, і присутні бажають один одному: "у майбутньому році в Єрусалимі".