Кадр з фільму "До чого тут кохання?" / фото Adastra Cinema

9 лютого 2023 року на великі екрани виходить нова романтична комедія "До чого тут кохання?" (What's Love Got to Do with It?), головним героям якої доведеться розібратися в собі і своїх почуттях.

Майстер історичних драм режисер Шекхар Капур несподівано для себе обрав незнайомий жанр – ромком. І запросив в свій фільм зірку британського кіно Емму Томпсон, а також молодих і вже відомих акторів Лілі Джеймс та Шазада Латіфа.

Фільм стане справжнім подарунком усім закоханим до Дня святого Валентина від творців кінобестселлерів "Щоденник Бріджит Джонс" та "Реальне кохання".

Як відбувалися зйомки, який внесок в фільм зробила продюсерка, сценаристка та світська левиця Джемайма Хан, і чому режисер своє нове кіно порівнює з подорожжю? У цих та інших питаннях УНІАН спробував розібратися разом з дистриб’ютором Adastra Cinema.

Сюжет. Шлюб – це про любов чи домовленість?

Саме на це питання шукають відповідь головні герої стрічки – друзі з дитинства та сусіди Зої та Казім. Режисерка-документалістка Зої отримує нове замовлення – зняти щось з реального життя сучасних людей. Здається, сама доля підкидає їй сюжет: її друг Казім погоджується на "шлюб за домовленістю". Його батьки, вихідці з Пакистану, звертаються до професійного фахівця, який і підбирає їм чудову дівчину. Всіх все влаштовує, навіть Каза, який планує перше знайомство-побачення зі своєю нареченою… по скайпу!

Зої в шоці – вона не може уявити, як її друг, успішний лондонський хірург Каз одружується з незнайомою дівчиною без кохання? Пропустити такий матеріал вона не може! Взявши камеру, Зої їде в Лахор – фільмувати велике пакистанське весілля… Втім, вона ще не знає, що на неї чекають справжні відкриття. І не тільки на неї – головні персонажі цієї історії кардинально змінять свої уявлення про шлюб!

Режисер. Досвід зйомок ромкома

Режисер стрічки Шекхар Капур прославився своїми історичними драмами "Єлизавета" та "Єлизавета: Золотий вік" з Кейт Бланшетт у головній ролі, які отримали багато престижних премій і номінацій, серед яких "Оскар", BAFTA та "Золотий глобус".

Сам Капур все життя провів в темі міжкультурних нюансів західного та східного способу мислення: народився у Лахорі, виріс в Індії, а здобув освіту в Лондоні.

Кадр з фільму "До чого тут кохання?" / фото Adastra Cinema

Він зізнався, що спочатку сам не здогадувався, фільм якого жанру в нього вийде. Але в процесі роботи над сценарієм відчув, що про складне треба казати просто, щоб глядачі виходили з сеансу зі сльозами на очах та посмішкою на обличчі.

"Любов та близькість – найуживаніші та водночас найнезрозуміліші слова в нашому лексиконі, й все ж ми шукаємо справжнього глибокого сенсу, і справжніх переживань. Це те, що я знайшов у сценарії Джемайми Хан, – можливість глибоко дослідити ці поняття і водночас вмістити їх у романтичну комедію. А потім, в процесі роботи, кожен з нас досліджував, що ці слова означають для нього. Це була неймовірна подорож... Приєднуйтесь до наших сліз, нашого сміху, наших пошукі", – розповів режисер.

Сценарій. Коли життя підказує сюжет

Внесок сценаристки, письменниці, продюсерки Джемайми Хан важко переоцінити, бо вона написала цю історію на основі власного досвіду. В 20 років вона закохалась та вийшла заміж за пакистанську зірку крікету Імрана Хана (який пізніше став прем’єром країни) та переїхала в Лахор. Але за десять років її союз розколовся.

"Мій власний шлюб був єдиним шлюбом по любові в сімейній історії мого колишнього чоловіка. І єдиним розлученням", – коментує Джемайма власну історію.

Хан зізнається, що спочатку шлюби за домовленістю здавалися їй дивними і трохи дикими для сучасного світу, і лише потім вона зрозуміла, в чому переваги таких союзів. Власне, це і стало головною ідеєю нового фільму – плюси та мінуси західного та східного погляду на шлюб.

Кадр з фільму "До чого тут кохання?" / фото Adastra Cinema

"Я хотіла відобразити сучасну головоломку через двох головних героїв. Зої залежна від додатків, вона не хоче брати на себе зобов'язання, а Каз не вірить в довготривалість романтичних стосунків і делегує власний вибір батькам та професійним "сватам", що щасливі в союзі за домовленістю", – розповіла Хан.

До речі, сама Джемайма має багатий досвід стосунків без обов’язків і з сучасними чоловіками: декілька років вона зустрічалась з актором і затятим холостяком Г’ю Грантом, потім її бойфрендом був музикант Рассел Бренд. Але щасливого союзу вона поки не уклала.

Каст. Друзі в кіно та житті

Одним з перших акторів, кого затвердили на роль у фільмі, був Шазад Латіф ("Пасажир", "Фіктивний агент", "Зоряний Шлях: Дискавері"). Коли він дізнався, що авторкою сценарію виступила Джемайма Хан, зрозумів, що це не випадковість – сплило дуже багато збігів з родиною самого актора.

"Моя мама зберігала маленький альбом із записками Джемайми, бо мама була британкою, одруженою з пакистанцем, тому в неї просто повинно було бути щось "від легендарної Джемайми", – пояснює він.

До речі, вже зараз Латіфа вважають майбутньою зіркою – дуже скоро його можна буде побачити в ролі капітана Немо в новому фантастично-пригодницькому серіалі про легендарного героя.

Кадр з фільму "До чого тут кохання?" / фото Adastra Cinema

Його партнеркою по майданчику ромкому стала відома акторка Лілі Джеймс. Виявилося, що актори товаришують з десяток років і вже неодноразово грали разом.

"Шазад – один із моїх найближчих друзів, ми дружили останні десять років. І коли я отримала електронний лист, у якому говорилося, що Шазад грає Каза, я зраділа: "Добре, тоді я точно хочу це зробити!", – пригадує акторка.

Лілі Джеймс здобула популярність після фільму-казки "Попелюшка" та відомого серіалу "Абатство Даунтон". Також акторку можна побачити в блокбастері "На драйві" та музичній комедії "Мамма Міа! 2", де Лілі зіграла роль молодої Дони (героїні Меріл Стріп). В минулому році Джеймс вразила усіх своїм перевтіленням на секс-символ 90х-х Памелу Андерсон для серіалу "Пем і Томмі". За свої ролі Лілі має багато престижних нагород і номінацій, в тому числі на "Еммі", "Золотий глобус" та ін.

Кадр з фільму "До чого тут кохання?" / фото Adastra Cinema

Також Джемайма Хан мріяла долучити до знімальної групи відому акторку Емму Томпсон ("Круелла", "Щасливого Різдва", "Люди в чорному: Інтернешнл", "Реальне кохання"), яку бачила у ролі мами Зої – доброї і трохи ексцентричної жінки Кет. Але продюсерка не була впевнена, що суперзірка, володарка "Оскарів" погодиться. Чи сценарій сподобався, чи ідеї фільму були співзвучними – але Томпсон дала згоду, і додала, що рада бути частиною такої теплої душевної історії.

"До чого тут кохання" знімали в Лондоні, а роль палацу в Лахорі, де відбувалися урочистості, "зіграв" заміський маєток у Саффолку. Втім, у фільмі можна побачити і справжні кадри з Лахора, які знімали дистанційно без акторів, бо над стрічкою працювали під час пандемії COVID.

Ззначимо, також ви можете подивитися фільми, що вийшли в прокат минулого тижня, та найцікавіші серіали лютого 2023 року.

Вас також можуть зацікавити новини: