Ліаму Нісону - 69 / кадр з фільму "Льодовий дрифт"

Невтомному Ліаму Нісону 7 червня виповнюється 69 років, але актор і не думає йти на відпочинок, хоча і планує скоротити кількість екшен-фільмів, що виходять з його участю.

І тим не менш, новий трилер з Ліамом Нісоном вже не за горами - з 1 липня в кінотеатрах стартує "Льодовий дрифт", де його герою знову потрібно всіх рятувати.

А тим часом на честь дня народження одного з найяскравіших ірландців Голлівуду ми разом з "Вольга Україна" вирішили згадати сім найкращих ролей актора. Адже на п'яти зупинитися неможливо - фільмографія зірки "Зоряних воєн" і "Реального кохання" і номінанта на премію "Оскар" надто обширна.

"Екскалібур", 1981 рік

Перший великий фільм в кар'єрі Ліама Нісона прийшов до нього практично випадково: великий режисер Джон Бурмен передумав йти на ділову зустріч і сходив на виставу "Про мишей і людей" по Джону Стейнбеку. У головній ролі був маловідомий ірландський актор Ліам Нісон. Бурмен не роздумуючи запросив майбутню зірку на роль сіра Гавейна, племінника Короля Артура в свій новий епік, який не тільки запустив кінематографічну кар'єру актора, але і став улюбленим фільмом для майбутнього покоління британських режисерів. "Екскалібур" і героя Ліама Нісона обожнюють всі в Британії - від Денні Бойла до Гая Річі.

"Людина темряви", 1990 рік

Цей фільм вимагав нових викликів від Ліама Нісона. І приховати своє обличчя - ще не найголовніший з них. А ось передати пластикою і голосом практично всю роль - зовсім інша справа. Фільм про супергероя, змішаний з жанром жахів - рідкісний птах в той час. І не дивно, що цей фільм - експеримент тоді ще молодого режисера Сема Реймі, який тільки через десятиліття стане визнаним майстром після виходу "Людини-павука". Тоді ж і для Нісона, і для його екранної партнерки Френсіс МакДорманд - участь в такому фільмі була великим ризиком, але ризик окупився з лишком і зараз "Людина темряви" - справжнісінька культова класика.

"Список Шиндлера", 1993 рік

Легендарний фільм Стівена Спілберга, за який Нісон отримав номінацію на премію "Оскар", теж з'явився в фільмографії іменинника завдяки театру. Проби на роль Оскара Шиндлера на той час пройшли з дюжину акторів, включаючи Кевіна Костнера, а студія хотіла бачити в цьому образі Мела Гібсона. Але Спілберг сходив в театр, на бродвейську постановку "Анна Христина", де Ліам Нісон грав зі своєю майбутньою дружиною Наташею Річардсон. Формально Ліам Нісон навіть пройшов проби, але до того моменту для Спілберга питання було вирішено - він знайшов свого головного героя. "Список Шиндлера" зробив з Ліама Нісона міжнародну суперзірку і жодних сумнівів в героїчному амплуа актора вже не могло бути.

"Майкл Коллінз", 1996 рік

Читайте також"Льодовий дрифт" з Ліамом Нісоном та Лоуренсом Фішберном: все що відомо про новий екшн-трилер

До цього часу Ліам Нісон вже був вільний вибирати свої майбутні проекти і дізнавшись, що режисер Ніл Джордан береться за байопік про Майкла Коллінза - одного з головних борців за незалежність Ірландії, актор відклав всі свої інші справи в сторону і відправився підкорювати режисера своїм баченням героя. Для Нісона це було особистою історією. Народжений в сім'ї католиків в Північній Ірландії, він завжди відчував конфлікт між своїм корінням і британським паспортом. Тож "Майкл Коллінз" став для актора дуже важливим проектом. І це відчувається в кожному кадрі. Ліам Нісон виклався на повну в цій інтригуючій і складній історії. А з роками громадянство у актора вже потрійне - до британського спочатку додалося ірландське, а в 2009-му - і громадянство США.

"Кінсі", 2004 рік

Одна з найтонших і найбільш іронічних робіт Ліама Нісона припала на автобіографічний фільм Білла Кондона "Кінсі", що розповідає про вченого і доктора Альфреда Кінсі, який не міг прийняти консервативного підходу до однієї з найважливіших тем в розмові про людський організм - про секс. Кінсі підходив до питання з наукової точки зору і з щирою професійною цікавістю, і бачити в такій ролі Ліама Нісона, можливо, незвично. Зате разюче цікаво. "Давайте поговоримо про секс" - говорить нам фільм. Ну що ж, ніхто не проти.

"Заручниця", 2008 рік

Скромний у своєму виробничому бюджеті, спродюсований Люком Бессоном бойовик П'єра Мореля несподівано для дуже багатьох став великим хітом у світовому бокс-офісі, відкривши Ліама Нісона зовсім з іншого боку. Тепер він - справжній екшен-героя і месник зі зброєю в руках, що володіє "певним набором навичок". Нісон однозначно привніс в головну роль людяність, яку фільм би втратив, зіграй в ньому звичний герой гостросюжетних бойовиків. Безумовно, фільм став частиною поп-культури і мем-культури, до чого сам Ліам Нісон завжди ставився з притаманними йому іронією і спокоєм. Якщо люди це запам'ятали і ставляться з симпатією - значить він все правильно зробив.

"Мовчання", 2016 рік

У довгобуді Мартіна Скорсезе, який легендарний режисер намагався зняти більше 20 років, Ліам Нісон грає другорядну, але безумовно - ключову роль. "Мовчання" нагадало кіноспільноті, що в перерві між блокбастерами, комедіями і екшенами Ліам Нісон - разюче потужний драматичний актор, здатний одним поглядом сказати більше, ніж інші довгим монологом. Йому однозначно знадобилося це вміння на знімальному майданчику його старого друга Скорсезе: "Мартін створив унікальну атмосферу на зйомках, дуже тиху. Уявіть собі 170 людей, що зберігають мовчання. Це може навіть лякати. Але це саме те, що мені потрібно було. Адже про що думає мій персонаж? Мова про пошуки віри, відповіді на питання: навіщо ми всі тут? І це однозначно вимагає мовчання", - розповідав сьогоднішній іменинник в інтерв'ю CNN. І судячи з фінального результату - все це було не дарма.

Новий фільм за участю Ліама Нісона - "Льодовий дрифт" стартує в українських кінотеатрах вже 1 липня.

Вас також можуть зацікавити такі матеріали