Кадр з фільму "Зелений кордон" / фото Arthouse Traffic

21 березня 2024 року в український прокат виходить драма "Зелений кордон" (Zielona granica) найвідомішої польської режисерки, колишньої керівниці Європейської кіноакадемії – легендарної Аґнєшки Голланд. 

Фільм розповідає про кризу на польсько-білоруському кордоні, що була спровокована диктатором Олександром Лукашенком у 2021 році. Білоруська пропаганда заманює мігрантів з Близького Сходу й Африки до кордону та обіцяє легкий прохід до ЄС. Але на цьому "зеленому кордоні" крізь болотисті ліси розгортається прихована війна, де переплітаються життя новоспеченої активістки Юлії, молодого прикордонника Яна та сім'ї сирійських біженців.

Напередодні прокату УНІАН разом з кінокомпанією "Артхаус Трафік" зібрали пʼять цікавих фактів про фільм, який викликав обурення в польської влади, але все одно став найкращим в країні за підсумками минулого року.

Створення стрічки 

Фільм про гуманітарну кризу на кордоні Польщі й Білорусі, спричинену режимом Лукашенка у 2021 році, не є прямою реставрацією подій. Однак ця вигадана історія заснована на реальних фактах міграційного тиску Білорусі на Європейський Союз. Автори сценарію, яких було пʼятеро, провели детальне дослідження кризи, в тому числі шляхом інтерв'ю з біженцями, прикордонниками та активістами.

"Я вирішила, що для майбутнього Європи дуже небезпечно приймати це насильство і приймати насильство як відповідь на політичні проблеми. Якщо ми забуваємо про права людей лише тому, що вони "незаконні біженці", лише тому, що вони чорні чи араби, якщо ми це приймемо – тоді можливо все. Наступним кроком будуть масові вбивства. Я зняла три фільми про Голокост, серед них "Ціна правди" про сталінський голод в Україні. Я знаю, як легко пройти через точку неповернення до точки, де насильство тільки примножується і стає все більшим і більшим", – розповідає режисерка та одна з авторок сценарію. 

Конфлікт із владою Польщі

Напередодні виборів у Польщі "Зелений кордон" спричинив скандал. Він розпочався з різкої критики стрічки радикальними політиками, оскільки в ній показана жорстокість не лише білоруських, а й польських прикордонників у ставленні до мігрантів із країн Близького Сходу й Африки. Бойкотувати картину закликали навіть президент Анджей Дуда та кілька міністрів.

Політична атака супроводжувалася масованою кампанією з негативних коментарів і оцінок на рейтингових платформах – ще до виходу роботи на екрани. На захист режисерки виступили кінематографісти з усього світу, зокрема Федерація європейських кінорежисерів, Гільдія режисерів Америки, Європейська та Українська кіноакадемії.

Попри атаки, "Зелений кордон" став касовим хітом у Польщі, зайнявши друге місце серед усіх вітчизняних фільмів 2023 року в "домашньому" прокаті за кількістю зборів. Також картина отримала шість номінацій на Польську кінопремію, але на "Оскар" висунута не була. 

Кадр з фільму "Зелений кордон" / фото Arthouse Traffic

"Це не було несподіванкою", – прокоментувала Голланд неподання на "Оскар". – "Уряд не міг таким чином засудити мене та мій фільм, а потім дозволити, щоб він став офіційним представником Польщі. Ми десь так само очікували, що вони будуть розлючені. Вони бояться цієї теми. Вони знають, що ми говоримо правду і цинічно заперечують все. Ми знали, що так буде, а влада не очікувала, що ми будемо так голосно говорити, і що наш голос почують у багатьох місцях".

Гучна премʼєра 

Світова прем'єра "Зеленого кордону" відбулася в основному конкурсі Венеційського міжнародного кінофестивалю 2023 року, де стрічка здобула Спеціальний приз журі. 

​​У яскравій рецензії з Венеції Джессіка Кіанг з Variety описала "напружену, розумну боротьбу Голланд проти несправедливості та терору на кордоні" як "захопливий опис нелюдяності та розбещеності, які виникають, коли тих, хто тікає від переслідувань, роблять політичними пішаками".

Європейське визнання

Картина Аґнєшки Голланд отримала три номінації на премію Європейської кіноакадемії, в якій вона до 2024 року була президенткою: за найкращі європейські фільм, режисерську роботу та сценарій.

В березні 2024 року Європейська кіноакадемія повідомила, що Голланд іде з посади президентки, щоб присвятити весь свій час новому кіно. Її посаду займе акторка Жульєт Бінош ("Англійський пацієнт", "Три кольори: Синій", "Смак пристрасті").

Позитивні рецензії

The Hollywood Reporter назвав фільм "драмою, що збиває з ніг, розповідає про біженців, застряглих у підвішеному стані" та зазначив, що "якщо кіно – це машина емпатії, то новий фільм Аґнєшки Голланд – один із найточніше створених прикладів цього".

В рецензії Observer зазначається, що стрічка "тривожна й змушує хвилюватися, але при цьому це потужний фільм".

Кадр з фільму "Зелений кордон" / фото Arthouse Traffic

Тим часом, Time Out написав, що "Зелений кордон" вселяє в нас трохи оптимізму. Голланд докладає зусиль, щоб заохотити молодих поляків відмовитися від отрути державних ЗМІ та жорстокості свого уряду, щоб прийняти більш людяний підхід до кризи мігрантів".

Наразі оцінка фільму на IMDb становить 6,4 з 10 балів – саме на цій платформі існує найбільший ризик умисного заниження рецензій. Натомість на Rotten Tomatoes він отримав 87% схвалення від критиків, а на Metacritic кіноексперти дали йогому 83 зі 100 балів, що відповідає характеристиці "всезагальне визнання".

Вас також можуть зацікавити новини: