Чим підживити ожину в період дозрівання ягід / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Навесні з появою перших листів на ожині кущ можна додатково підгодувати. Цей чагарник не дуже вимогливий до догляду, але з великою вдячністю відгукнеться на внесення добрив. Ми розібралися, коли і чим удобрювати ожину, щоб був великий урожай.

Коли підгодовувати ожину

Ожина, як і інші ягідні чагарники, добре реагує на підживлення протягом протягом усього періоду наявності листя. Удобрювати кущі можна з ранньої весни до появи перших заморозків. Однак перегодовувати ожину не варто - вносьте не більше двох підживлень на місяць.

У різні цикли росту змінюється потреба ожини в мікроелементах. Наприклад, навесні вносять азот, під час цвітіння кущу потрібні фосфор і калій, а перед зимівлею - тільки калій. Якщо кущ захворів, то застосовується підживлення з пестицидом.

Відео дня

Висновок: підгодовувати ожину можна з весни до осені, але добриво варто підбирати залежно від потреб рослини.

Чим підживити ожину - органічні засоби

Приготувати потужне добриво для ожини можна з підручних засобів або готової купленої органіки. Ось кілька рецептів:

  1. Трав'яний розчин. Різні бур'яни дрібно наріжте, викладіть на дно бочки, додайте 50 г сухих дріжджів і залийте водою. Залиште суміш настоюватися на 7 днів під сонячними променями. Потім рясно полийте ожину та інші ягідні кущі.
  2. Перегній, пташиний послід або розбавлений гній. Ці добрива вносять на ожинну ділянку в кількості 1 кг на 1 м².
  3. Дріжджі. Підживлення ожини дріжджами запобігатиме осипанню ягід і поліпшить урожайність. 100 г дріжджів розчиніть у 10 л теплої води і лийте 2 л готової рідини під кожен кущ.
  4. Гранульований кінський гній. Зробить ягоди солодшими і більшими, а також прискорить дозрівання. Біля кожного куща зробіть поглиблення глибиною 20 см і всипте по 1 столовій ложці засобу.
  5. Зола. Нормалізує кислотність ґрунту, живить рослину калієм і підвищує імунітет. 1 столову ложку попелу розчиніть у 10 л води. Підживлення ожини золою вноситься під корінь у суху погоду.

Органічні добрива рекомендується чергувати, щоб вони не "приїдалися". У кожному сезоні варто міняти засіб.

Чим підгодувати ожину в період дозрівання ягід / фото ua.depositphotos.com

Підживлення ожини навесні мінеральними добривами

Мінеральні добрива хороші тим, що насичують рослини найкориснішими елементами і в потрібній кількості. Вони бувають двох видів - кореневі та позакореневі; другі можна застосовувати тільки до появи квіток.

Вносити мінеральні добрива рекомендується в суху і прохолодну погоду, коли в найближчі 3 дні за прогнозом не очікується дощів.

Перед застосуванням препарату обов'язково прочитайте інструкцію і не перевищуйте дозування. Краще недогодувати кущ, ніж перегодувати.

Найкращимии мінеральними добривами ожини вважаються такі:

  • сечовина і сірчанокислий калій - вносяться за появи перших листків;
  • гумат натрію застосовують у травні;
  • універсальні мінеральні комплекси можна вливати влітку і восени ("Нітрофоска", "Ідеал", "Кеміра", "Рост-концентрат", "Майстер", "Плантафол");
  • гумінові препарати особливо корисні, якщо ґрунт бідний і піщаний;
  • сульфат калію вносять на фінальній стадії вегетації перед зимівлею.

Пам'ятайте, що чим бідніший ґрунт, тим частіше можна удобрювати ягоду. І навпаки - у багату землю не варто вносити багато добрив, інакше ягоди можуть обсипатися.

Вас також можуть зацікавити новини: