Коли садити озимий часник 2023 / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Листопад - це останній місяць, коли садити озимий часник ще не пізно. У 2023 році осінь в Україні видалася теплою. У власників городів ще є запас часу, щоб посадити і виростити великі головки. Ми назвали найкращі дати листопада, коли садити озимий часник в 2023 році, і розповіли про тонкощі правильної посадки.

Коли садити озимий часник в Україні

Озимий часник прийнято садити за місяць до настання перших серйозних заморозків. Якщо посадити культуру пізно, то зубчики не встигнуть вкоренитися в землі. А якщо поспішити, то часник занадто сильно проросте і замерзне взимку.

В Україні в останні роки зими настають пізно. Тому протягом листопада ще можна встигнути посадити озимий часник, особливо в південних областях. А в північних і в гірських регіонах України часник краще посадити в перших числах листопада. При посіві температура верхнього шару грунту має становити приблизно 10-12°.

Відео дня

Коли садити озимий часник в листопаді

Найкращі дні для посадки озимого часнику - рослини дадуть багатий урожай і легко переживуть морози: 2-4, 15-16, 25-26 листопада.

Хороші дні для посадки озимого часнику - рослини добре приживуться, а врожайність буде середньою: 1, 7-9, 11, 17-18, 21-22, 29-30 листопада.

Невдалі дні для посадки озимого часнику - посадковий матеріал може загинути: 5-6, 12-14, 19-20, 23-24, 27-28 листопада.

В цілому озимі культури рекомендується висаджувати у період зростаючого Місяця. Багато дачників помічають, що так вдається досягти найкращого врожаю. У листопаді зростаючий Місяць припадає на 1-12 і 28-30 листопада.

Як правильно посадити озимий часник

Для осіннього посіву вибирайте саме озимі, а не ярі сорти часнику. Дрібні і пошкоджені зубчики для дезінфекції опустіть на кілька хвилин в сольовий розчин (3 стрл. л. солі на 5 л води). 

Потім можна приступати до посіву. Виберіть добре освітлювану ділянку. Удобрювати її перед посадкою не обов'язково. Ось як садити озимий часник:

  • Викопайте на землі грядки глибиною 7-10 см залежно від розмірів зубчиків часнику.
  • Висадіть посадковий матеріал на відстані приблизно 15 см один від одного.
  • Засипте грядки землею.
  • Якщо найближчими днями очікуються дощі, то поливати грядки не потрібно. У суху погоду посіви варто полити теплою водою.
  • Після посадки грядки замульчуйте шаром соломи, тирси або опалої трави. Це захистить часник від зимових морозів.

Після чого садити часник? Найкращими попередниками для нього вважаються гарбузи, кабачки, патисони, капуста, огірки, помідори, будь-які салати і зелень, прянощі. Не рекомендується садити часник там, де в цьому або в минулому році росла цибуля, селера, картопля, пастернак, морква, буряк.

Вас також можуть зацікавити новини: