Коли зав'язувати зимовий часник / фото depositphotos.com

Напевно, немає дачників, які не стикалися б з проблемами при вирощуванні часнику. Як би дивно це не звучало, але ця культура досить примхлива і вимагає до себе особливого підходу.

Початківці часто скаржаться на те, що у одних часник дає стрілку, а у інших взагалі не зав'язується. Ми розповімо вам, як без особливих зусиль виростити урожай вашої мрії, і як перехитрити рослину, яку вперто не хоче рости.

Чому не зав'язався часник: що робити

Як правило, часник не зав'язується лише в тому випадку, якщо його посадили невчасно. Річ у тім, що ця культура має перезимувати в грунті і пройти так званий період охолодження. Лише так ви отримаєте урожай великих головок.

Відео дня

При посадці навесні, навіть якщо вона холодна, ніякого серйозного врожаю не буде. Весняний часник дасть вам чудову ароматну зелень, але головки будуть дрібними та непридатними для тривалого зберігання. Якщо ж ви вирішите зайнятися посадкою у травні, головок взагалі не буде, проте буде досить товстий стовбур. 

Тому відповідь на питання, що з цим робити, досить проста і очевидна: хочете великі головки - висаджуйте часник на зиму. 

Коли потрібно зав'язувати часник у вузол / фото depositphotos.com

Що робити, якщо часник пішов у стрілку

Озимий часник завжди дає стрілки, прикро, але по-іншому ця культура не росте. Найголовніше - не пропустити цей момент і обов'язково прибрати стрілки. Річ у тім, що лише так ви знімите зайве навантаження з рослини і допоможете їй сформувати великі головки.

Щодо того, як саме прибирати стрілки, дачники розходяться в думці. Одні вважають, що це потрібно робити руками, просто виламуючи непотрібну стрілку, інші ж переконані, що стрілку потрібно не виламувати, а витягувати. Треті ж наполягають на тому, і той і інший спосіб шкодять рослині, і для такої процедури обов'язково використовувати секатор.

Який би спосіб ви не вибрали, запам'ятайте таємницю, якою користувалися колись наші бабусі: не видаляйте абсолютно всі стрілки, залиште 2-3 штуки. Саме ці стрілки будуть для вас відмінним орієнтиром, який підкаже, коли прийшов час збирати урожай. Як тільки стрілка стане пружною і рівною, як щогла корабля - головка сформувалася. 

Коли потрібно зав'язувати часник у вузол

Особливість цієї культури в тому, що листова та коренева частина рослини формуються одночасно. Саме тому вкрай важливо не пропустити момент, коли зав'язувати часник просто необхідно, щоб головка встигла сформуватися. Річ у тім, що як тільки ви зав'язуєте листя у вузол, воно зупиняється в рості, і всі сили рослина віддає на формування зубчиків. 

Досвідчені городники радять зав'язувати листя часнику у вузол за 2 тижні до збирання врожаю. Однак це не найпростіша маніпуляція, і при неправильному підході можна пошкодити рослину.

Якщо ви робите це вперше і не знаєте, як зав'язати листя у часнику, запам'ятайте головні моменти: 

  • листя не можна туго затягувати;
  • якщо листя занадто довге, можна зав'язати два вузли;
  • категорично не можна ламати або пошкоджувати листя при зав'язуванні, інакше ви зупините формування головки;
  • замість вузла можна сплести листя в косу і зафіксувати її, щоб вона не розпліталася.

Також потрібно врахувати, що між озимою культурою і часником, який ви висадили навесні, існує дуже важлива відмінність. Якщо говорити про те, коли зав'язувати літній часник, то досвідчені садівники вважають, що це необхідно робити за тиждень до збирання врожаю.

Парадокс в тому, що городники так і не дійшли єдиної думки щодо того, коли зав'язувати зимовий часник. Одні вважають, що це потрібно робити за 2 тижні до збирання врожаю, інші ж радять скоротити цей час до 7-10 днів.

Як зав'язати часник для сушки / фото depositphotos.com

Як зав'язати часник для сушки

Після збирання врожаю культура обов'язково має підсохнути. Залиште зібраний часник на сонці на 3-4 години. Врахуйте, що для просушування часник має бути розкладений тонким шаром. Якщо він буде лежати насипом, нижні шари не висохнуть навіть за добу. 

Після того як головки підсохнуть, потрібно буде сплести з сухого листя коси і підвісити урожай вертикально в прохолодному темному приміщенні на зберігання. 

Раніше ми писали про те, коли копати часник.

Вас також можуть зацікавити новини: