Які рослини можна поливати настоєм кульбаби / depositphotos.com

Настій з кульбаби - універсальний продукт. Його можна використовувати як для підгодівлі рослин, так і для боротьби зі шкідниками. Причому можна вбити відразу двох зайців - позбутися від бур'янів на ділянці і отримати чудове добриво. Розповідаємо, як правильно зробити настій з кульбаби, де можна його застосовувати, а що поливати не варто.

Користь кульбаби на городі

Кульбаба містить багато корисних елементів: фосфор, кальцій, калій, марганець, молібден, залізо та інші - їх накопичує корінь рослини. Зелене листя і стебла багаті азотом, а також містять фітонциди і ефірні масла. Квіти містять вітамін З, В6, Р, титан, магній, залізо, бор і багато інших елементів.

Як використовувати кульбабу на городі? Кульбаба і настої з неї досить популярні серед дачників. По-перше, це чудова підгодівля для городніх і садових культур, по-друге - ефективне обприскування від різного роду шкідників.

Відео дня

Чим корисне добриво з кульбаби:

  • воно доступне - кульбаба росте скрізь, де тільки можна;
  • багате мікроелементами, добре засвоюється рослинами і дає швидкий ефект - не поступається гною;
  • кульбабове добриво знижує кислотність грунту і насичує його корисними бактеріями, які покращують структуру;
  • настої з кульбаби ефективні проти попелиці, сірої гнилі, медяниці.

Крім цього, як уже говорилося, використовуючи такий настій можна вирішити відразу дві проблеми - позбутися від бур'яну і підгодувати город.

Які рослини можна поливати настоєм кульбаби

Що можна поливати настоєм кульбаби / pixabay.com

Перш, ніж говорити про рецепти добрива, слід розібратися, що можна поливати настоєм кульбаби, а яким рослинам воно не підходить.

Настій кульбаби використовують для підгодівлі:

  • перцю;
  • помідорів;
  • огірків;
  • полуниці та суниці;
  • троянд, лілій. 

Не можна використовувати настій кульбаби для цибулі, часнику, буряка - таке добриво буде гальмувати їхній ріст і розвиток.

Як зробити настій з кульбаби для підгодівлі рослин

Для виготовлення настою можна брати квіти, стебла, листя і коріння кульбаби. Готувати можна як чистий настій кульбаби, так і його суміш з кропивою.

Як зробити добриво з кульбаби:взяти велику ємність (можна 10-літрове відро), заповнити її на 1/2 травою (без насіння !) і залити теплою водою, не доходячи до верху 5-7 см (залишити місце для піни). Перемішати і накрити кришкою, залишаючи щілину - для повітрообміну. Як варіант, можна затягнути бочку плівкою і проколоти її в декількох місцях.

Готують добриво 1-2 тижні - кожні 3-4 дні настій потрібно перемішувати. Готовий настій не повинен бродити. Потім його слід процідити і розбавити водою (1:10). Використовувати для поливу рослин під корінь.

Для настою з кульбаби і кропиви ці трави беруть в рівних частинах і готують так само.

Важливо: концентрований настій в чистому вигляді використовувати не можна - він може пошкодити коріння, тому добриво потрібно обов'язково розбавляти водою.

Залишки бур'яну (макуху) можна використовувати повторно або ж закласти компост з кульбаб.

Таке добриво можна вносити 1 раз в 21 день до цвітіння і 1 раз в 14 днів після появи плодів. Квіти-багаторічники, дерева і чагарники, починаючи з другої половини літа, не підгодовують рідкими зеленими добривами.

Настій кульбаби для полуниці готується трохи по-іншому: 500 г подрібненої кульбаби + 10 л теплої води.

Потрібно настояти дві доби, а потім профільтрувати і обприскати кущі полуниці. Таку обробку роблять в травні-червні (1 раз в 14 днів), а також після того, як вже зібраний урожай і обрізане листя.

Як використовувати кульбаби від шкідників

Часто використовують настій кульбаби від шкідників - наприклад, від попелиці, мідяниць.

Готують його так: 300 г подрібненого листя кульбаби + 10 л теплої води. Залишити на ніч, потім процідити і обприскати рослини.

Таку обробку потрібно проводити 3-6 разів через 3-4 дні в суху і безвітряну погоду. Якщо пройшов дощ, обприскування потрібно повторити.

Важливо: такий настій завжди потрібно готувати свіжий - він не зберігається.

Раніше ми розповідали, коли потрібно знімати помідори з куща і чи можна збирати ще зелені томати.

Вас також можуть зацікавити новини: