Чим підгодувати картоплю для хорошого врожаю / фото ua.depositphotos.com

Кожен власник городу мріє про величезний врожай і про здорові овочі з міцним імунітетом. У червні в період активного росту рослин дачникам рекомендують застосовувати добрива для картоплі. Особливо важливо підгодовувати культуру в тому випадку, якщо її вирощують на тому ж місці кілька років поспіль, оскільки без підгодівлі картопля почне вироджуватися і дрібніти.

Корисна порада для дачників: удобрюйте картоплю до підгортання кущів і в пухкий грунт, щоб живильним елементам було простіше дістатися до коренів. Після внесення добрива обов'язково полийте грядки (якщо не користуєтеся рідкими підгодівлями).

Мінеральні добрива для картоплі

Хороший варіант, чим підгодувати картоплю, - готові мінеральні добрива. У період зростання овоч найсильніше потребує сульфату і калію. А ось хлор навпаки шкідливий для бульб. Тому для підгодівлі краще обрати калійно-сульфатні добрива без хлору:

Відео дня
  • нітроамофоска;
  • аміачна селітра;
  • сечовина;
  • кеміра;
  • сульфат калію;
  • калієва селітра.

Підгодовувати рослини мінеральними добривами влітку варто обережно. Не перевищуйте зазначену на упаковці норму, інакше спалите бульби.

Чим підгодувати картоплю під час цвітіння

Дачникам корисно знати, чим підгодувати картоплю до цвітіння і під час нього. У цей період овоч потребує бору. Він покращує лежкість картоплі і зменшує кількість пустот в бульбах.

При цьому дачники не рекомендують підгодовувати грядки борною кислотою. Краще використовувати рідкі борні добрива, такі як Ікар Бор, Цеовіт Бор або Айдамін. 

Позакореневе підживлення картоплі

Позакореневе підживлення картоплі використовують для обприскування кущів. З верхівки корисні речовини проникають в коріння і покращують врожайність бульб.

Найпоширеніші варіанти, ніж можна підгодувати картоплю поза корінням, такі:

  • Розчин карбаміду застосовують до цвітіння картоплі раз на 2 тижні. Для приготування змішайте 100 г карбаміду, 150 г калійного монофосфату, 6 г борної кислоти і 5 л води. 
  • Розчину гумату можна застосовувати після того, як на кущах з'явиться 4 листочка. Для приготування розчину розчиняють 2 грами популярного засобу "Гумат+7" в 10 л води. На кожну сотку вносять 3 л розчину.
  • Розчин фосфору використовують наприкінці літа за місяць до збору врожаю. 100 г суперфосфату розчиніть в 10 л води. Таке добриво покращує смакові якості картоплі.

Проводити будь-яке позакореневе підживлення рекомендується в хмарний вечір, щоб не обпалити листя.

Чим підгодувати картоплю для хорошого врожаю / фото ua.depositphotos.com

Які добрива любить картопля - органічні і народні засоби

Якщо ви шукаєте, чим удобрити картоплю без застосування хімічних засобів - використовуйте природні дари.

При питанні про те, яке добриво любить картопля, більшість дачників назве гній. Він містить всі необхідні для росту картоплі елементи, роблячи бульби великими і здоровими.

Вносити свіжий гній під картоплю можна тільки восени, а влітку використовуйте перепрілий. Перед внесенням добрива перекопайте землю. Розбийте на грудки гній для картоплі, розкладіть на ділянці і закопайте. Коли висота кущів досягне 10 см, можна поливати картоплю розчином гною і води в співвідношенні 1:10.

Ось ще кілька ідей, ніж підгодувати картоплю в червні без хімії:

  • Курячий послід - швидко впливає на картоплю, але в нерозбавленому вигляді може обпалити бульби. Розводять його у воді в співвідношенні 1:15 і залишають настоюватися на 3 дні. Поливають по 1 літру на кущ.
  • Зола містить необхідні для росту картоплі мікроелементи. На 1 сотку вносять 10 кг золи, потім поливають ділянку.
  • Трав'яний настій містить багато азоту, який потрібен картоплі в червні. Його готують з будь-яких городніх бур'янів. Добре живлять картоплю пижмо, хвощ, кропива, ромашка, стрілки часнику. Трави викладають на дно бочки і заливають водою. Залишають на 5-7 днів для бродіння. Розчином поливають кущі ввечері, намагаючись, щоб рідина не потрапила на стебла.

Мінеральні добрива можна чергувати з органічними. Так картопля отримає різноманітне живлення.

Вас також можуть зацікавити новини: