Чи можна робити обрізку дерев в мороз насправді / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Прийнято вважати, що взимку обрізати дерева не можна, тому що низька температура повітря не сприяє розвитку рослини. Однак це не так - в даній процедурі є свої нюанси, про які знають тільки ті, хто хоче зібрати шикарний урожай. УНІАН з'ясував, чи безпечна зимова обрізка дерев.

Чи можна робити обрізку плодових дерев взимку насправді

Зимова обрізка саду залежить від конкретних кліматичних умов і регіону, в якому перебуваєте. У багатьох випадках грудень може бути не найкращим часом для обрізки, особливо якщо у вашому регіоні зима холодна. Обрізка в цей час може пошкодити рослини, оскільки вони перебувають у періоді спокою і менш активні.

Проте, досвідчені дачники стверджують, що єдина причина, чому не можна обрізати дерева взимку - екстремальна для рослин температура -10 і нижче градусів. Якщо на вулиці тепліше, то сміливо можете озброюватися садовими ножицями, адже дерево, яке знаходиться в стані спокою (а це тільки зимовий період), легше перенесе неприємну процедуру.

Відео дня

В якому місяці краще обрізати плодові дерева

Обрізку потрібно проводити після закінчення вегетації і до початку сокоруху, тобто до початку набухання бруньок. Ніяких серйозних заборон на осінньо-зимовий період немає. Більш того - зима вважається особливо сприятливим часом для наступних процедур:

  • Формування чагарників і дерев

Грудень може бути підходящим часом для формування чагарників і дерев -  прибирайте зайві гілки і надавайте рослині бажану форму. Це часто роблять за умови відсутності морозів.

  • Обрізка яблунь і груш

Якщо ви вирощуєте яблука або груші, обрізка в цей час може сприяти кращому плодоношенню в наступному сезоні.

  • Видалення хворих гілок

Якщо ваші рослини мають хворі або мертві гілки, їх можна видалити в будь-який час року, щоб запобігти поширенню хвороб та покращити загальне здоров'я рослини.

Регулярно підтримувати задовільний стан дерева важливо - це відіб'ється і на якості врожаю, і на здоров'ї самої рослини. Пора року має вирішальне значення - якщо ви зробите це в невідповідний період, то ризикуєте занапастити дерево. Щоб мінімізувати стрес і зменшити ризик передачі хвороб, найкраще проводити обрізку в період спокою, який зазвичай припадає на зиму.

Вас також можуть зацікавити новини: