Принц Філіп помер 9 квітня \ фото REUTERS

Британський Високий суд постановив, що заповіт герцога Единбурзького буде засекречено протягом як мінімум 90 років, щоб захистити "гідність і статус" королеви.

Це означає, що, на відміну від більшості інших заповітів, його не можна буде піддати публічній перевірці. Через 90 років відбудеться закритий процес, за підсумками якого буде прийнято рішення про те, чи може заповіт бути оприлюднений.

Вже понад століття існує традиція, згідно з якою після смерті високопоставленого члена королівської сім'ї суд опечатує їх заповіти.

Відео дня

Слухання заяви про засекречування заповіту відбулося в липні під головуванням сера Ендрю Макфарлейна, найбільш високопоставленого судді в суді у справах сім'ї. Він вислухав аргументи адвокатів, що представляють сім'ю герцога, представників прокуратури та Головного юридичного радника уряду, і опублікував своє рішення.

Читайте такожСтало відомо, що носила в сумці королева Єлизавета в день похорону її чоловіка принца Філіпа

Сер Ендрю сказав, що як президент Департаменту у сімейних справах Високого суду він є хранителем сейфу, в якому лежать більше 30 конвертів, в кожному з яких знаходиться запечатаний заповіт померлого члена королівської сім'ї.

За словами судді, він не бачив заповіту принца Філіпа і нічого не чув про його зміст, крім дати його виконання і особистості призначеного виконавця.

"Я згоден з тим, що, хоча громадськості цікаві приватні домовленості, які член Королівської сім'ї може вказати в своєму заповіті, немає справжнього суспільного інтересу в тому, щоб громадськість знала цю повністю конфіденційну інформацію", - сказав сер Ендрю.

Адвокати сім'ї принца Філіпа стверджували, що новини про слухання "можуть породити абсолютно необгрунтовані здогадки" і відкриють можливість для більш глибокого втручання в життя королеви і королівської сім'ї.

Говорячи про історію подібних рішень, сер Ендрю розповів, що першим членом сім'ї, заповіт якого було опечатано судом, був принц Франц Текський, молодший брат королеви Марії, померлий в 1910 році.

За словами юриста і експерта з королівської сім'ї Майкла Неша, автора книги "Королівські заповіти у Великобританії з 1509 по 2008 рік", цей правовий механізм був розроблений після того, як принц Франц залишив цінні смарагди своїй коханці, графині Кілморі.

Конверт із заповітом принца Франца теж зберігається в сейфі сера Ендрю. Найсвіжіші конверти - заповіти покійної Королеви-матері і принцеси Маргарет, сестри королеви, яка померла в 2002 році.

Однак сер Ендрю вніс поправки в процес: раніше королівські заповіти засекречувалися на невизначений термін, тепер же вони можуть бути вивчені в приватному порядку через 90 років після видачі документа, що затверджує заповіт. Адвокат королеви і генеральний прокурор пропонували запечатати заповіти на 125 років, але сер Ендрю порахував 90 років "пропорційним і достатнім" терміном. На його думку, цього досить, щоб істотно знизити ризик того, що публікація вплине на приватне життя членів королівської сім'ї.

За словами сера Ендрю, через 90 років кожен королівський заповіт буде доступний для вивчення особистим адвокатом монарха, зберігачем королівських архівів, генеральним прокурором і будь-якими приватними представниками померлого, які все ще будуть живі, передає Бі-бі-сі.

Вони вирішать, чи можна буде тоді оприлюднити заповіт, але деякі королівські заповіти, можливо, назавжди залишаться засекреченими.

Нагадаємо, герцог Единбурзький принц Філіп помер 9 квітня. Прощання з ним відбулося 17 квітня в каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку.

Вас також можуть зацікавити новини