Засмага — це атрибут літа та красивий золотавий відтінок тіла. Але варто пам’ятати, що це також значна шкода для шкіри, яка призводить до раннього її старіння, значних подразнень, опіків, а то й набагато серйозніших наслідків. Щоб уникнути цього, краще відпочивати в тіні або дотримуватися правил безпечної засмаги.

Вдало підібрати захист

Перший принцип правильного перебування під сонцем — обов’язкове використання сонцезахисного засобу. Щоб він забезпечив потрібний ефект, слід обрати ступінь захисту, який відповідає вашому фототипу шкіри.

Перший (кельтський). Має дуже світлу, майже рожеву шкіру, світле або мідного відтінку волосся, очі блакитного, зеленого або сірого відтінку. Під прямим сонцем зовсім не засмагає, швидко червоніє. Потребує надійного та найвищого захисту — SPF 50+, як-от у серії La Roche-Posay Anthelios.

Відео дня

Другий (нордичний). Характеризується світлою шкірою з ластовинням, русявим, світло-русявим або світло-каштановим волоссям, зеленим, сірим або блакитним кольором очей. Доволі схильна до опіків і злегка засмагає, але золотавий відтінок швидко зникає. Необхідний захист рівня SPF 30–50.

Третій (європейський). Найчастіше має дещо смагляву шкіру з відтінком слонової кістки, темно-русяве або світло-коричневе волосся та карі очі. Вона легко засмагає, але схильна до фотостаріння. Для її захисту достатньо SPF 30.

Четвертий (середземноморський). Йому властива смаглява шкіра з темно-каштановим волоссям і карими або чорними очима. Власники такого фототипу дуже легко та помітно засмагають і зовсім не згорають на сонці. Для захисту від фотостаріння підійдуть продукти із SPF 20–30.

Також під час вибору засобу треба звернути увагу на формулу й консистенцію, які мають відповідати вашому типові шкіри.

Правильно нанести засіб

Якщо нехтувати правилами нанесення продукції, можна отримати опіки навіть з найкращим засобом. Особливо важливо не економити та нанести продукт товстим рівномірним шаром.

Обов’язково зверніть увагу на вказівки від виробника. Більшість засобів необхідно наносити за 20 хвилин до виходу на вулицю, щоб активні компоненти стабілізувалися. Також пам’ятайте, що будь-яке сонцезахисне покриття необхідно поновлювати кожні 2–6 годин.

Стежити за часом

Годинник — ваш незамінний друг для безпечної засмаги. Відпочивати під прямими променями сонця у спекотний день варто лише до 11-ї та після 16-ї години. У цей час випромінювання ультрафіолету менш інтенсивне та існує нижчий ризик шкоди для шкіри.

Також треба дозувати сонячні ванни. Перший сеанс має тривати не більш ніж 10 хвилин, наступний через пів години можна збільшити ще на 10 хвилин. І так продовжувати з паузами та оцінкою стану шкіри.

Заспокоїти шкіру ввечері

Прямий вплив сонця — це значний стрес для шкіри, після якого їй необхідне відновлення. Для цього наприкінці дня треба нанести засіб зі зволожувальними, заспокійливими й регенераційними властивостями. Це може бути гель на основі соку алое, лосьйон з центелою азійською або легка олійка для фіксації відтінку засмаги.

Все-таки слід розуміти, що абсолютно безпечної засмаги не існує. Навіть найкращий засіб не подарує захисту від ультрафіолету на 100 %, тому для особливо спекотних днів краще прикривати тіло одягом з достатньо щільної світлої натуральної тканини.