Ангела Меркель \ REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель під час телефонної розмови з президентом Російської Федерації Володимиром Путіном закликала його звільнити з-під варти українських моряків, захоплених Росією поблизу Керченської протоки.

Читайте також"Не буде танцювати з Путіним": експерт спрогнозувала, якою буде політика наступниці Меркель

Відео дня

Як повідомляє "Німецька хвиля", Меркель також привітала домовленості щодо встановлення нового перемир'я на сході України, яке було досягнуто 27 грудня в рамках Тристоронньої контактної групи по врегулюванню на Донбасі.

Як повідомляв УНІАН, незважаючи на домовленості ТКГ щодо запровадження з опівночі 29 грудня новорічного "режиму тиші", з початку доби ворог відкривав вогонь з гранатометів по позиціях Об'єднаних сил поблизу селища Залізне, що на Горлівському напрямку.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливості проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них отримали поранення.

Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на термін до шести років). Усі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».