Петро Порошенко \ REUTERS

Анатолій Октисюк, політичний експерт аналітичного центру DemocracyHouse спрогнозував найближчі перспективи Петра Порошенка - після неминучого відходу з поста президента України.

Читайте також"Велике зміщення політичної осі": експерт розповів, чого чекати від Зеленського

"Якщо говорити про подальші перспективи Порошенка в українській політиці, то можна сказати однозначно, що на прем'єрство він навряд чи зможе претендувати. А ось провести свою фракцію у Верховну Раду, якщо це будуть дострокові парламентські вибори, йому вдасться. Та й восени він теж зможе завести свою нехай маленьку фракцію, де всі будуть лояльні по відношенню до нього, тобто "його люди", - сказав він в ексклюзивному коментарі Главреду.

Відео дня

На думку Октисюка, Порошенко може і буде розраховувати на свій "ядерний" електорат і на ті можливості, які є у нього як у олігарха.

"У Порошенка є ядро прихильників, які, незважаючи ні на що, будуть голосувати за нього, виходячи з ідеологічних міркувань. Адже його дії, наприклад, отримання Томосу і створення ПЦУ, знайшли відгук у людей. Що б там не було, Порошенко залишиться одним з олігархів, які будуть визначати політичне майбутнє України. Він пристосується переформатується. Для нього програш на президентських виборах – це болюча поразка, адже він програв дилетанту", - стверджує експерт.

Як прогнозує Октисюк, Порошенко все ж зуміє залишитися в політичному полі України - незважаючи ні на що.

"Порошенко такий, що домовиться з усіма. Він дуже прагматичний. Тому у нього буде своя квота в парламенті, і з української політики він нікуди не дінеться. А якщо проти Порошенка нова влада буде намагатися порушувати кримінальні справи, то він буде використовувати це як інструмент захисту свого бізнесу – буде кричати про репресії і тому подібне", - підсумував він.