На думку експертів, у чинного президента шансів обратися на другий термін категорично мало / фото УНІАН

Кандидат в президенти Володимир Зеленський у першому турі переконливо обійшов усіх своїх головних конкурентів – лідера Батьківщини Юлію Тимошенко та чинного главу держави Петра Порошенка.

Незважаючи на те, що оголошення офіційних результатів ще не відбулося, дані екзит-полів свідчать, що Володимир Зеленський набрав удвічі більше голосів, ніж Юлія Тимошенко і майже в два рази більше Петра Порошенка (після обробки 78,5% протоколів Зеленський набирає 30,4%, Порошенко - 16% - ред.), пише "Главред".

Читайте такожПолітолог пояснив, чому Тимошенко провалилася на виборах президента

Відео дня

Другий тур виборів, який визначить, хто буде керувати країною наступні п'ять років, відбудеться 21 квітня. В коментарях Главреду експерти сходяться на думці - у чинного президента шансів обратися на другий термін категорично мало.

"У нього величезний антирейтинг на південному сході, це видно з портрета виборця Порошенко. – каже політтехнолог Тарас Загородній. - Якщо подивитися на тих, за кого виборці віддали найбільше голосів, то це все-таки опозиційно налаштовані по відношенню до Порошенко люди".

Політолог Анатолій Октисюк переконаний, що у Порошенка зараз мінімальні шанси виграти у другому турі.

"Успіх Порошенко став можливим завдяки тому, що фактично його підтримав Вакарчук. Так що за вихід Порошенко у другий тур ми повинні "дякувати" Вакарчуку. Це його відповідальність і вирішення. У Порошенка ж більше шансів просто зірвати вибори і не проводити другий тур, ніж перемогти в ньому", - зазначив експерт.

Також експерти впевнені, що другий тур Петро Порошенко буде будувати на розколі України і протиставленні виборців один одному.

"Фактично другий етап виборчої боротьби буде побудований на протиставленні – нібито російський кандидат і нібито західний кандидат. По суті, кампанія буде будуватися на розкол України", - пояснює Октисюк.

З ним частково згодна Ірина Бекешкіна, директор Фонду "Демократичні ініціативи", коментуючи спроби команди Порошенка встановити "монополію на патріотизм".

"Зеленського на виборах підтримала третина виборців. Бойко і Вілкула - близько 10%. Тобто фактично "правильні патріоти" ведуть до розколу країни", - сказала Бекешкіна в ході чату на Главреді.

Відомий український журналіст В'ячеслав Чечило, коментуючи підсумки виборчої кампанії, виділив агресивна поведінка адептів чинного президента:

Прихильники Порошенко остаточно перетворилися в релігійну секту. Зі своїм злим і добрим божеством, жерцями і ритуалами. По середньовічному агресивну і маргінальну.

Екс-депутат Олександр Доній вважає, що поки невідомо, чого чекати у другому турі, але висловлює впевненість у тому, що Порошенко владу віддавати не збирається:

"Мова війни, який поширюється завдяки йому в суспільстві, тільки посилюється. На тих, хто наважується агітувати проти Порошенка у середовищі патріотичної, тут же клеяться ярлики чи не "руки Кремля". І якщо результати екзит-полу підтвердяться, і у другий тур вийдуть Зеленський і Порошенко, то розгортання кампанії "Всі, хто проти Порошенка – проти української держави і допомагають Путіну" тільки посилиться"

Тим не менше, підкреслив Доній, шансів чесно перемогти у другому турі у Порошенка немає через його величезний антирейтинг.

Як повідомляв УНІАН, центральна виборча комісія обробила 90,08% протоколів дільничних виборчих комісій про підсумки голосування на виборах президента. За результатами обробки протоколів, лідирує шоумен Володимир Зеленський, якого підтримали 30,26% виборців.