Володимир Зеленський / REUTERS

Перший президент України Леонід Кравчук дав пораду Володимиру Зеленському, розповівши, що йому неодмінно варто зробити на посаді глави держави.

Екс-президент наголосив, що нова влада зі вступом на посаду Володимира Зеленського своїми рішеннями та вчинками повинна показати, що вона – дійсно нова, пише "Главред".

"З власного досвіду знаю, чим може обернутися збереження людей зі старої влади на посадах: коли я став президентом, залишив на ключових позиціях людей з минулого – вони через час стали повертатися і повертати державу в це саме минуле", – зізнався перший президент.

Відео дня

Він зазначив, що Зеленський демонструє прагнення налагодити управління життям держави в цілому, а не життям якогось окремого регіону.

"В Україні завжди було так: один президент орієнтується на західний регіон і "вбиває" в філософію та ідеологію всієї держави ідеї цього регіону; приходить інший, який вже орієнтується на східний регіон, і починає впроваджувати ідеї східного регіону. Таким чином, Україна весь час розколота... Ці 73% голосів України за Зеленського саме і є ознакою того, що народ почав об'єднуватися. Що цікаво та важливо, Зеленський переміг у всіх регіонах, за винятком Львівської області! Це означає, що підтримують люди не в окремих регіонах, керуючись своєю місцевою філософією, а населення всієї України", – наголосив Кравчук.

Читайте такожВолкер підтримує прямий діалог Зеленського і Путіна

І тепер Зеленський саме на це має спиратися й вибудовувати життя країни в інтересах усіх без винятку громадян, усіх національностей, усіх віросповідань, усіх філософських, ідеологічних та політичних напрямів. Він повинен будувати одну Україну, одну державу, впевнений перший гарант.

"...вступаючи на посаду президента, йому вкрай важливо врахувати світовий досвід. Наприклад, в Америці, якщо демократи приходять до влади, республіканці відходять на другі ролі, а якщо приходять до влади республіканці – відступають демократи. Якщо не дотримуватися такого принципу, то окремі особи будуть залишатися при владі постійно, як, наприклад, за Януковича часто говорили, що фактично це була влада Кучми. Я не кажу про те, що проти кожного представника старої влади потрібно порушувати кримінальну справу. Однак повинен дотримуватися принципу: нові завдання – нова влада й нові особи на ключових посадах", – заявив Кравчук.

Він нагадав, що Зеленський стає президентом України у непростий час.

"...і я хотів би дати йому лише одну пораду. Для нього важливо дати зрозуміти українцям, що він дійсно прислухається до народу, а в разі необхідності готовий звертатися до прямої демократії. Він повинен показати, що президент – з народом", – порадив Кравчук.

Також він порадив Зеленському раз і назавжди чітко позначити свою позицію з усіх питань, з яких нині існує невизначеність: "Йому треба чітко дати зрозуміти народу, що він думає з ключових питань. Це необхідно, щоб не було різних інсинуацій навколо цього. Насамперед, він повинен визначити, що буде боротися за мир усіма способами і буде домагатися миру, не поступаючись при цьому інтересами України... Я б радив йому зібрати велику прес-конференцію до або після інавгурації, щоб розставити всі акценти".

Раніше повідомлялося, що ЦВК опрацювала 99,87% електронних протоколів дільничних виборчих комісій за підсумками голосування в другому турі виборів президента України. За кандидата у президенти Володимира Зеленського проголосували 73,23% виборців, за чинного главу держави, кандидата в президенти Петра Порошенка - 24,45%.